Хакери из Политбироа

У нападима на "Гугл" улогу имали и чланови Политбироа КП Кине, преноси "Њујорк тајмс" садржај депеше објављене на "Викиликсу". Кинески лидери не сматрају, као неки Американци, да је Интернет незаустављива снага отворености и демократије, напомиње њујоршки лист.

Кинеско руководство било је опседнуто претњом коју Интернет представља за власти у Пекингу, али и могућностима које им глобална компјутерска мрежа нуди да дођу до тајни својих ривала, пре свега САД.

Преносећи садржај тајне дипломатске депеше, објављене на сајту Викиликс, лист Њујорк тајмс пише да централно место у дипломатској преписци имају кинеске хакерске операције, укључујући једну везану за Гугл.

Мету операција кинеских хакера представља широки спектар података америчке владе и војске, укључујући компјутере америчких дипломата.

У једној од депеша са почетка ове године наводи се изјава неименованог човека, по којој је Ли Чангчун, члан Политбироа и високи званичник задужен за пропаганду, лично наредио компјутерски напад на сервер Гугла у Великој Британији.

Чангчун је то учинио заједно са Џоу Јонгкангом, највишим безбедносним званичником у Политбироу.

Та тврдња је, међутим, доведена у питање пошто је иста особа, чије име се не наводи, у интервјуу за Њујорк тајмс рекла да је Ли лично водио кампању против операција Гугла у Кини, али да није имао улогу у том хакерском нападу.

У тексту се наводе захтеви да Гугл са сајта уклони материјале у вези са Далај ламом и са догађајима на Тргу Тјенамен и тражење да америчка влада цензурише сателитске слике на кинеских владиних зграда.

Слободњаци и патриотски хакери

И поред назнака параноје која се види у неким депешама, уочљиви су знаци да кинески лидери не сматрају, као неки Американци, да је Интернет незаустављива снага отворености и демократије, напомиње Њујорк тајмс.

Канцеларија за информисање Државног савета Кине је пролетост објавила тријумфалан извештај руководству земље о свом раду на регулисању интернет саобраћаја, навео је кинески контакт Стејт департмента.

Тај извор је за Њујорк тајмс навео да су и раније многи званичници у Кини били забринути да се глобална мрежа не може контролисати, али да су кроз инцидент са Гуглом, као и мерама појачане котроле дошли до закључка да се ипак може ставити под контролу.

Та самоувереност види се у депешама које потврђују поновљене и често успешне нападе из Кине на сајтове америчке владе, приватних фирми и западних савезника који су почели још 2002. године.

Како су тачно ти напади координисани, није сасвим јасно. Многи се изгледа ослањају на кинеске "слободњаке" и на мноштво "патриотских хакера", који оперишу уз подршку цивилних и војних власти, али не под директном свакодневном контролом.

Депеше откивају и да је 2008. године немачка обавештајна служба обавестила Американце да су слични напади били покренути на сајтове немачке владе, укључујући мете као што су војска, привреда, наука и технологија, трговина, дипломатија, истраживање и развој.

Немци су те нападе бележили пред састанке немачких и кинеских владиних званичника.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару