Проамеричка деца Тачерове

Описујући себе и своје колеге торијевце као "децу Тачерове", садашњи шеф британске дипломатије, 2008. рекао да Британија жели проамерички режим, који је потребан свету, наводи се у поверљивим документима америчке администрације, објављеним на "Викиликсу".

Најновија поверљива документа америчке администрације, објављена на сајту Викиликс, откривају "параноју" Велике Британије у погледу "посебног односа" са Сједињеним Америчким Државама, посебно након избора Барака Обаме за председника САД.

У депеши из 2008. године, коју је писао заменик шефа америчке мисије у Британији Ричард Лебарон, описан је састанак са Вилијамом Хејгом, тада истакнутим конзервативцем, а данас шефом британске дипломатије.

"Ми желимо проамерички режим. Он нам је потребан. Свету је потребан", рекао је Хејг тада свом саговорнику, описујући себе и своје колеге торијевце, Дејвида Камерона и Џорџа Озборна, данас премијера и министра финансија, као "децу Тачерове".

У другој депеши из 2009, Лебарон описује "пренаглашена нагађања Велике Британије" око односа са САД након избора Обаме.

"Британци су питали, да ли је наш посебан однос и даље посебан у Вашингтону?", пише Лебарон и додаје да је период британских спекулација о односима са САД, у том тренутку, "више параноичан него обично".

То би, написао је Лебарон, "било смешно, да није у суштини штетно", пренео је Би-Би-Си.

Карзаи није адекватан партнер

Америчка државна секретарка Хилари Клинтон изразила је јуче жаљење због коментара везаних за британске политичаре, изнете у поверљивим документима која је објавио Викиликс, и покушала да се нашали око целе ситуације.

"Као што је један од мојих колега у шали рекао: 'Не брини - требало би да видиш шта ми причамо о теби!'", рекла је Клинтонова.

Објављивање поверљивих докумената, далеко је од смешног за стране дипломате у Кабулу, који изражавају бојазан да би приказивање авганистанског председника Хамида Карзаија у лошем светлу могло додатно да угрози америчко-авганистанске односе, пише Гардијан.

Америчке дипломате у Кабулу бесне су на Викиликс и верују да је овим потезом нанета озбиљна штета кључном партнерству.

Један неименовани амерички званичник је рекао да се амбасада још није опоравила од докумената који су "процурили" почетком године, у којима је писало да војна операција има мало изгледа на успех, јер Карзаи није "адекватан стратешки партнер".

Током последње недеље веб сајт Викиликс објавио је само мањи од укупно 251.287 докумената поверљиве дипломатске преписке између Стејт департмента и америчких амбасада и конзулата.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару