Јеменски услови рата против Ал Каиде

Иако је постао агресивнији у борби против Ал Каиде, председник Јемена Али Абдулах Салех је то учинио под својим условима, некада прихватајући, а некада одбацујући америчке захтеве, наводи се у новим депешама које је објавио "Викиликс".

Председник Јемена Али Абдулах Салех, у новим дипломатским депешама које је објавио Викиликс, описује се као препреден, безобзиран и понекад непоуздан. Иако је постао агресивнији према Ал Каиди, Салех је то учинио под својим условима, некада прихватајући, а некада одбацујући америчке захтеве, пише Њујорк тајмс.

Салех није оклевао да проблеме своје земље, повремено, користи као врсту претње упућене САД-у, па је, осврћући се на велико сиромаштво и илегални прилив оружја, једном приликом у септембру 2009. године рекао: "Ако не помогнете, ова земља ће постати гора од Сомалије".

Салех је 2009. године понудио Американцима да сами на територији Јемена воде операције против Ал Каиде, али је рекао да, ако то изазове нападе на циљеве на Западу, то неће бити његова кривица.

И поред такве реторике, у стварности, Салех је наметнуо стриктна ограничења за америчке операције у својој земљи, иако им је помогао да сакрију ко их је извео. Када су у децембру 2009. године две америчке ракете погодиле логор Ал Каиде, Салех је јавно рекао да су их извеле јеменске снаге, на чему му је генерал Дејвид Петреус лично захвалио.

Председник Јемена је, међутим, чврсто одбацио захтев да се амерички саветници пошаљу да учествују у операцијама против терориста. Салех је од Американаца тражио 12 хеликоптера, што је генерал Петреус одбио, због тога што САД не желе да помажу властима Јемена у сукобу са побуном тзв. Хутија, на северу земље, и са сепаратистима, на југу.

Има ракета - нема ракета

У депешама се види и забринутост САД због све веће повезаности са екстремистима оних америчких држављана који су прешли у ислам, и њихове концентрације у Јемену. У једном периоду, у тој земљи је сваке недеље хапшен један од њих.

Американци су настојали да открију и униште ручне противавионске ракете (MPADS), да не би дошле у руке терористима, сазнаје се из депеша. У Јемену су званично тврдили да немају таквих ракета, али је у канцеларији за безбедност речено да их имају, али да о њима не говоре, јер је то тајна.

Њујорк тајмс преноси и део дипломатске преписке у вези са Либијом, која је 2009. године одлагала уклањање 5,2 килограма високо обогаћеног уранијума, иако је о томе имала споразум потписан са САД и Русијом.

Лист пише да се то може повезати са незадовољством либијског лидера Моамера Гадафија, јер му током посете седишту Уједињених нација није омогућено да на Менхетну разапне шатор нити да посети "нулту тачку".

Гадафијев син рекао је америчком амбасадору да Либија одустаје од договора, јер им је доста спорости у поправљању односа са Вашингтоном. Наредних недеља, међутим, откривају депеше, амерички и руски званичници успели су да убеде Гадафија и авион натоварен уранијумом је одлетео за Русију.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару