Ухапсите "Викиликса"!

Скотланд јард најавио да ће до краја дана ухапсити Џулијана Асанжа, ако шведске власти предају ваљану оптужницу против првог човека Викиликса. Шведска га терети за два наводна силовања.

Шведске власти предале су Лондону комплетирану оптужницу против Џулијана Асанжа, док је Скотланд јард саопштио да зна где се он налази и да ће га до краја дана ухапсити, ако је, наравно, докоментација из Шведске ваљана.

Асанж је у Шведској осумњичен за сексуално злостављање и силовање. Оптужница није подигнута, али је тужилаштво издало потерницу за његово хапшење, да би га саслушало. 

Први захтев шведских власти за хапшење и изручење Асанжа британска полиција није реализовала због правних пропуста у документацији која им је прослеђенa.

Портпарол шведског тужилаштва Карин Росандер изјавила је данас да је Скотланд јарду достављена допуна тражене документацијe.

Оснивач Викиликса  је данас одговарао онлајн на питања читалаца Гардијана, једног од пет великих светских листова који већ данима објављују преписку америчких дипломата са централом у Вашингтону.

Свестан опасности

Одговарајући на питања која су му упућивали читаоци Гардијана, Асанж је рекао да су он и његове колеге свесни чињенице да им је живот угрожен због објављивања поверљивих депеша и да су због тога предузели одговарајуће мере.

"Ми смо одговарајућу предострожност подигли да оног степена, до којег смо били способни, пошто се боримо са суперсилом", написао је Асанж у одговору на питање.

Његов адвокат у Шведској Бјорн Хуртиг је рекао да ће се Асанж борити против сваког потеза шведских власти да буде изручен у њихову земљу и додао да Асанж верује да су под притском страних сила шведске власти подигле нову оптужницу, преноси Ројтерс.

Хуртиг није желео да прецизира где је Асанж тренутно нити када је са њим последњи пут телефонирао, али је рекао су њих двојица у сталном контакту

Последњих дана траје и велика битка на читавом интернету да се, упркос хакерским нападима - ако је о њима стварно реч, и отказивања гостопримства Викиликсу  на неколико сервера садржај понуди и на алтернативним адресама.

Асанжови одговори посетиоцима Гардијана

На једно од питања које му је постављено на сајту Гардијана, Асанж је рекао да би требало славити извор који је преузео стварни ризик да дође до поверљивих докумената, и додао да "уколико је заиста тачно, како тврди Пентагон, да је млади војник Бредли Менинг иза неких од наших последњих открића, онда је он без сумње неупоредив херој".

У одговору на једно од постављених питања у ком цитиран некадашњи високи саветник канадског премијера Том Фланаган, који је рекао да би Аустралијанац требало да буде убијен и да се не би осећао несрећно уколико би нестао, Асанж је навео да би Фланаган и остали, уколико су озбиљни у изјавама, морали да буду оптужени због подстрекивања на убиство.

Оснивач Викиликса је рекао у једном одговору да му је жао што влада његове матичне земље активно ради да помогне влади САД и њеним покушајима да ухвате њега и његове саборце. Том приликом је рекао да је премијерка Аустралије Џулија Гилард обзнанила да је његов повратак у ту земљу немогућ.

Број коментара 36

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару