Британци забрљали у Хелманду

Сједињене Америчке Државе и председник Авганистана Хамид Карзаи сматрају да британске снаге нису дорасле задатку обезбеђивања области Хелманд, без америчке подршке, наводи се у депешама које је објавио "Викиликс".

У последњој серији америчких докумената које је објавио Викиликс, наводе се оштре критике на рачун британских војних напора у Авганистану.

У дипломатским депешама, које је пренео лондонски Гардијан, износе се оцене америчких и авганистанских званичника да британске снаге нису у стању да саме успоставе безбедност у авганистанској покрајини Хелманду.

Објављена је изјава Дана Мекнила, америчког генерала који се налазио на челу НАТО снага 2007. године, да су Британци забрљали у Хелманду.

У другој депеши, бивши министар иностраних послова Авганистана износи своје разочарање британским снагама, речима: "Они нису били спремни да се активно боре као амерички војници".

У депеши из америчке амбасаде с краја 2008. године наводи се да се Америка и председник Карзаи слажу да британске снаге нису дорасле задатку обезбеђивања Хелманда, без америчке подршке.

Корупција од врха

Амерички Њујорк тајмс објавио је на стотине дипломатских депеша Викиликса у којима описују Авганистан као земљу у којој су мито, изнуда и проневере норма понашања, а поштењачина само бољи лажов од других.

Америчка амбасада, у поруци из јануара, констатује да је министар пољоприведе, изгледа, једини члан новог кабинета за кога се не зна да је подмићен.

Оно што је изгледало као случај победе над корупцијом, четворогодишња казна затвора за градоначелника Кабула Абдула Ахада Сахибиа, у дипломатским порукама америчке амбасаде добило је сасвим другачије објашњење.

Сахиби је, како се наводи, био жртва монтираног суђења, које је било освета због његовог покушаја да се супростави преварама у додели земљишта.

Један званичник објаснио је дипломатама да постоје четири нивоа на којима његове колеге "скидају кајмак" са средстава која Американци шаљу за развојне пројекте: "Када се фирме надмећу на лицитацији, затим, када се издају дозволе за градњу, па током изградње и на крају на церемонији отварања".

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару