Асанж у Великој Британији?

Џулијан Асанж, оснивач "Викиликса", кога тражи Интерпол, налази се у Великој Британији, тврди дневник "Индипендент". "Викиликс" наставља рад, без обзира на проблеме. Вашингтон формирао комисију да утврди штету насталу објављивањем тајних докумената.

Оснивач контроверзног интернет портала Викиликс, који ових дана објављује поверљива документа, Џулијан Асанж, налази се у Великој Британији, пише лондонски дневник Индипендент.

Лист цитира полицијске изворе, који наводе да имају број Асанжовог телефона и да се верује да живи на југоистоку Енглеске. За њим је Интерпол расписао међународну потерницу.

Истовремено, Викиликс објављује нове наводе из америчких тајних депеша, иако је мултинационална комерцијална компанија "Амазон" ускратила Викиликсу услуге одржавања портала, што су поздравили високи амерички званичници.

У најновијим обзнањеним депешама, шпански тужилац је обавестио америчку амбасаду у Мадриду да су Русија, Чеченија и Белорусија, практично, постале мафијашке државе, а поставља се и питање да ли је премијер Владимир Путин укључен у активности руске мафије.

Такође се сазнаје да је један моћни украјински пословни човек рекао америчким званичницима да је повезан са руским организованим криминалом.

У Вашингтону је Бела кућа успоставила посебну комисију, која треба да процени штету коју је Викиликс нанео објављивањем тајних докумената, да координира реаговања разних Владиних агенција и предложи мере за обезбеђивање тајности података.

На чело те комисије постављен је Расел Трејверс, који ће саветовати и чланове Комитета Беле куће за националну безбедност.

Премијерка Аустралије Џулија Гилард сматра да је објављивање депеша, путем Викиликса, илегална операција, а тамошње власти истражују да ли је то прекршај локалних закона.

"Анализирамо милионе информација и процењујемо какве су последице објављивања депеша по Аустралију. Апсолутно осуђујем поступак Викиликса и сматрам да је то веома неодговорно и илегално", каже Џулија Гилард, премијерка Аустралије.

Оснивач Викиликса, Џулијан Асанж, рођен је у Аустралији, а његова мајка сматра да су му подметнуте оптужбе за силовање у Шведској и забринута је за судбину свог сина. Асанж се јавности обраћа преко Скајпа са непознатих локација.

''Хилари Клинтон требало би да поднесе оставку, ако се покаже да стоји иза наредбе америчким званичницима да шпијунирају у Уједињеним нацијама, кршећи међународне конвенције, које су Сједињене Државе потписале'', поручује Асанж.

Током протеклог викенда, Викиликс је почео објављивање неких од 250 хиљада примерака дипломатске преписке, датиране углавном у последње три године, између Стејт департмента и америчких амбасада и конзулата.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару