Човек који је п(р)отресао Америку

Аустралијанац који је открио тајне чуване далеко од очију јавности уздрмао свет, објављујући дипломатску пошту Стејт дипартмента, обелоданио војне тајне о ратовима у Авганистану и Ираку, најприсутнија је личност у светким медијима последњих дана. Ко је Џулијан Асанж?

Уздрмао је свет објављујући 250.000 дипломатских белешки из америчког архива, тајних војних докумената о ратовима у Авганистану и Ираку и других поверљивих докумената светских Влада.

Аустралијанац који је открио тајне, чуване далеко од очију јавности, Џулијан Асанж рођен је 1971. године, у градићу Таунсвил, у аустралијској покрајини Квинсленд.

Оснивач Викиликаса  студирао је физику и математику. Иако хваљен као одличан математичар никада није дипломирао.

Џулијан Асанж непрестано је у покрету. За себе каже да живи на аеродромима. Из Аустралије је преселио у Танзанију, па у Кенију, а од ове године изнајмљује кућу на Исланду.

Субверзивни хакер

У сукоб са законом први пут је дошао 1989. године, као члан хакерске групе "Интернешнал Сабверсивс" (International Subversives). Ухапшен је због неовлашћеног приступа компјутерима једног аустралијског унверзитета, канадске телекомуникацијске корпорације Нортел и још неколико фирми. На суђењу 1992. године Асанж је признао кривицу.

Кажњен је новчаном казном од 2.100 аустралијских долара, а тужилац је, образлажући пресуду, рекао да се радило о инетелектуалној радозналости и личном задовољству, сазнањем да је способан да упада у различите компјутере.

Асанж је 1993. године почео да се бави програмирањем и развија бесплатне софтвере, у чему је забележио запажене резултате. Захваљујући раду на развоју софтвера постао је један од најпознатијих аустралијских програмера.

Са пријатељем је 1997. године написао књигу Приче о хаковању, бесу и опсесији електронским границама.

Главни уредник волонтер

Интернет домен Ликс (leaks.org) регистровао је 1999. године, а страницу Викиликс основао 2006, у пројекту је учествовало још деветоро људи.

Асанж за себе каже да је главни уредник Викиликса, иако га медији радије називају директором и оснивачем. Као и остали, који раде за Викиликс, волонтира и не прима никакву накнаду.

"До сад смо објавили више тајних докумената него сви медији света заједно. То не говорим да бих показао колико смо успешни, него да бих указао на стање, у којем се налазе остали медији. Како то да пет људи објави више тајних докумената, него сви медији света заједно? То је срамота", истиче Асанж.

За свој рад на Викиликсу више пута је награђиван. Британски магазин Њу Стејтсмен га је ове године уврстио међу 50 најмоћнијих људи света и међу 25 визионара који мењају свет.

Истрага и сумње

Крајем августа, против оснивача Викиликса, у Шведској је отворена истрага због сумњи да је починио силовање, које се, наводно, догодило се у Енкопингу, после једног семинара, на коме је учествовао.

Друга истрага сумњичи га за сексуално узнемиравање жене са којом је боравио у Стокхолму. Тужилаштво га је ослободило оптужбе за силовање, у року од 24 сата, уз тврдње да нема доказа на основу којих би истрага да се настави.

Истрага за сексуално узнемиравање још траје, али оптужба није била довољно озбиљна да би налог за привођење могао бити издат. Асанж наводи да је имао секс са женом која га је оптужила, али тврди да се радило о добровољном односу.

Иако, првобитно одбачена, истрага за силовање је поновно отворена пре три месеца пошто су се, наводно, појавили нови докази. Већи део шведске јавности, међутим, сматра да се ради о кампањи која има за циљ да се уништи Асанжа и Викиликс.

Када је Шведска, пре два месеца, Асанжу ускратила радну и боравишну дозволу, он је најавио да ће тражити политички азил у Швајцарској. Из Швајцарске му је одговорено да има мале шансе за азил.

Окружни суд у Стокхолму је, недавно, издао међународни налог за хапшење преко Интерпола.

Саветник премијера Канаде Том Фленеган је, чак, изјавио да би председник САД требало да уцени главу Асанжа или пошаље беспилотну летелицу на њега или нешто слично. 

Није познато где се сада Асанж налази, али захваљујући интернету и даље је присутан у јавности. 

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару