Обама, Пахор и "Викиликс"

Сусрет са Бараком Обамом нема везе са прихватањем затвореника из Гвантанама, рекао словеначки премијер Борут Пахор. Опозиционе партије верују да су документи које је "Викиликс" објавио истинити и траже оставку Пахора.

Словеначки премијер Борут Пахор демантовао је да су његова посета САД и разговор с председником Бараком Обамом имали везе са прихватањем затвореника из затвора у Гвантанаму.

Та информација појавила се у документима из поверљиве дипломатске преписке коју је објавио сајт Викиликс.

Амерички амбасадор у Љубљани Џозеф Мусомели, после разговора са премијером Пахором, изјавио је, такође, да информација о преговорима за пребацивање затвореника из Гвантанама није тачна.

"Утисак који је после разговора пренео тадашњи отправник послова америчке амбасаде Бредли Фриден његова је ствар и зато га Пахор не може и не жели коментарисати", наводи се у саопштењу кабинета словеначког премијера, после разговора са амбасадором Мусомелијем.

Бивши премијер Јанез Јанша и вође других опозиционих партија у Словенији изјавили су да очекују да ће, због објављеног документа на Викиликсу, против премијера Пахора бити покренут судски поступак и захтевају његову оставку.

Најављено је да ће тај случај разматрати парламентарна комисија за борбу против корупције, јер је према објављеним документима Пахор Американцима на своју руку нудио одређене послове.

"На том и сличним разговорима с тим и другим дипломатама, премијер у својим оценама није могао превазићи своје надлежности, јер се о њима одлучује у складу са важећим законодавством", наводи се у саопштењу Пахоровог кабинета.

Викиликс је обелоданио разговор Пахора и америчког отправника послова, у којем му Пахор нуди прихватање једног од затвореника из Гвантанама, ако му обезбеди 20 минута разговора с Обамом.

Према документу који је објавио Ел Паис, Пахор није само договарао прихватање затвореника у замену за сусрет са Обамом, већ је Американцима обећавао и да ће фирми Вестингхаус обезбедити посао изградње на другом блоку Нуклеарне електране "Кршко".

Пахор је Американцима, наводно, нудио и да ће бити њихов посредник у комуникацији с политичким вођама на Западном Балкану.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару