Банке следећа мета "Викиликса"

Следећа мета објаве поверљивих докумената биће америчке банке, најавио оснивач "Викиликса", Џулијан Асанж. Кина тражи од Америке да на одговарајући начин реши питање поверљивих докумената. Како је Уго Чавес одбранио Кристину Кирхнер од Хилари Клинтон.

Оснивач Викиликса Џулијан Асанж најавио је да ће велике америчке банке бити следећа мета нове објаве поверљивих докумената, почетком идуће године.

У интервјуу пословном магазину Форбс, Асанж је рекао да почетком следеће године планира да објави податке о великим америчким банкама који потврђују флагрантно кршење прописа, што би могло да сруши једну или две банке.

Асанж је одбио да изнесе више детаља о именима банака, које ће се наћи на удару. "То није велики материјал, као онај о Ираку, али ради се о десетинама или стотинама хиљада докумената", рекао је оснивач Викиликса за магазин Форбс.

Асанж је изјавио да је Викиликс досад давао приоритет у објављивању докумената, који се односе на Владе и међународне односе, али је објаснио да се око 50 одсто информација којима располаже односе на приватне фирме и банке.

Кина прозива САД

Међутим, тензије око четврт милиона објављених докумената у вези са међународном односима и питањима америчке спољне политике и даље се не смирују.

Кина је позвала САД да на одговарајући начин реши питања у вези са извештајима о америчким поверљивим документима, саопштио је портпарол Министарства спољних послова Хонг Леи.

Према подацима из докумената, неки кинески званичници не сматрају Северну Кореју корисним савезником и не би интервенисали у случају државног колапса.

Поверљива документа указују на фрустрацију Кине савезником Северном Корејом, као и могућност да Пекинг прихвати уједињено Корејско полуострво под владавином Сеула, пренела је агенција АП.

Извршни уредник британског Гардијана Дејвид Ли каже да су сви били запрепашћени документом о Северној Кореји, јер се садржај потпуно разликује од званичног става.

"Свет мисли да тамо може доћи до рата и нуклеарног пожара, а у ствари Кина поступа зрело и хладнокрвно и не дозвољава да ствари измакну контроли. Мислим да је боље да сви то знамо", каже Ли.

Како се наводи у документима, Кина не би била против уједињене Кореје под контролом Сеула и у бенигном савезништву са САД, док год Кореја није непријатељски настројена према Кини", рекао је у фебруару тадашњи заменик министра спољних послова Јужне Кореје Чун Јунгву америчком амбасадору у Сеулу Кетлин Стивенс.

Пекинг не би, међутим, прихватио присуство америчких трупа северно од демилитаризоване зоне, која сада представља границу две Кореје, наводи се у документима.

Пјонгјанг "размажено дете"

Заменик шефа кинеске дипломатије Хе Јафеи, према подацима из дипломатске преписке, рекао је америчком званичнику, у априлу 2009. године, да се Пјонгјанг понаша као размажено дете, извођењем ракетних проба у покушају да оствари свој захтев за билатералним преговорима са Вашингтоном.

У депешама се наводи да се Кина припрема за евентуално избијање нереда дуж границе са Северном Корејом, који би могли да уследе после пада комунистичког режима.

Кина би могла да прими до 300.000 избеглица, али би можда морала да затвори границе да би одржала ред, цитиран је неименовани представник међународне хуманитарне групе.

У депешама је, такође, наведено да је један извор америчкој амбасади у Пекингу открио да је Политбиро кинеске Комунистичке партије донео одлуку о упаду у компјутерски систем Гугла у тој земљи.

Ту саботажу извели су оперативци државе, стручњаци приватних компанија и странци које је регрутовала кинеска Влада.

Професор Кингс колеџ у Лондону Џон Гирсон оцењује да депеше могу да заварају, јер су често извађене из контекста.

"Ако узмемо једну депешу и кажемо како се у њој ружно говори о неком лидеру, то не значи да је то државна политика. Објављивање не мора да води бољој политици, али може да доведе до нежељеног резултата", сматра Гирсон.

"Нервозна" председница Аргентине 

Презнојавању Стејт департмента нема краја. У јавност је избио и коментар америчке државне секретарке Хилари Клинтон, која је, децембра прошле године, упутила амбасади у Буенос Ајресу тајну депешу, којом од америчких дипломата у Аргентини тражи да испитају на каквим је лековима аргентинска председница Кристина Фернандес-Кирхнер, јер се понаша анксиозно и губи нерве.

Хилари Клинтон упутила је више питања америчким дипломатама у Буенос Ајресу да јој разјасне понашање аргентинске председнице, динамику односа са бившим мужем Нестором Кирхнером и најближим сарадницима, као и да објасне како емоционални афекти утичу на њену способност одлучивања и како се најбоље смирује.

На објављену тајну депешу, Хилари Клинтон тражи информације о менталном стању председнице Аргентине, реаговао је председник Венецуеле, Уго Чавес.

Чавес је изразио солидарност с председницом Аргентине и оценио да неко треба да се позабави менталним здрављем госпође Клинтон.

"Она се осећа супериорнијом од Обаме. Зато што је бела, она сматра да је супериорнија од црног председника", рекао је Чавес, а преноси Ројтерс.

Број коментара 19

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару