Ноћна мора америчких дипломата

САД покушава да отежа објављивање поверљивих дипломатских докумената, каже оснивач "Викиликса" Џулијан Асанж. У дипломатској преписци, стил Николе Саркозија описан као ауторитаран, а за Берлусконија се каже да често посећује ноћне забаве. У документима и депеше из бивше Југославије.

Викиликс је, објављивањем четврт милиона докумената Стејт департмента, отворио врата раја историчарима и изазвао ноћне море дипломатама. Ванредно стање у Стејт департменту и широка акција различитих држава усмерена ка контролисању штете. Стални напади хакера на сајт Викиликса. Али, залуд, документи полако избијају у јавност.

Викиликс је, уз велике проблеме, објавио поверљиве информације о Кини, Ирану, Северној Кореји, америчком ракетном штиту у Европи, тероризму, али и антиисламске коментаре дипломата. Нова документа пружају поглед без преседана на активности америчких амбасада у свету и брутално искрене ставове о страним лидерима и отворене процене нуклеарних и терористичких претњи.

"Скачем у непрегледни океан депеша... То је сан сваког историчара и ноћна мора за дипломате... То је раскошан банкет историје времена садашњег", рекао је чувени историчар са Оксфорда Тимоти Гартон Еш.

Тај банкет садржи невероватне детаље преписке америчких дипломата, попут описа раскошне плавуше Моамера ел Гадафија, или венчања у Дагестану на којем су пијани гости засипали плесачице новчаницама од по сто долара.

Такође, у кореспонденцији дипломата са Вашингтоном описују се и покушаји да САД под своју контролу стави пакистански нуклеарни арсенал, замешатељство око иранског нуклеарног програма, планови за уједињење Кореја.

У једном од најчуднијих дописа Вашингтону, наводи се да је потпредседник Авганистана допутовао у Уједињене Арапске Емирате носећи у коферима 52 милиона долара, али му је дозвољено да га задржи без претходне истраге о намени или пореклу пара.

У невољи ће се сигурно наћи и председник Јемена Али Абудулах Салех, који је америчком генералу Дејвиду Патреасу понудио да у даље ваздушне нападе САД против циљева који су повезују са Ал Каидом представља као акције његове војске. 

Депеше из бивше Југославије

Међу 250.000 докумената, депеша америчких амбасада широм света упућених Стејт департменту, налази се и више хиљада докумената из бивше Југославије. Немачки Шпигл наводи да је реч о 994 депеше из Београда (почевши од 1966. године), 1.686 из Загреба (од 1991) и 869 из Сарајева.

Међу поверљивим документима које објављује Викиликс налази се и 836 депеша из Љубљане, 668 из Приштине, 522 из Скопља и 164 из Подгорице.

У поверљивим документима до којих је дошао Викиликс, наводи се оцена једног француског дипломате да министар спољних послова Србије Вук Јеремић не чини ништа да охрабри Србе да се врате или учествују у косовској влади, пише британски Гардијан.

Левит је рекао и да мисија Еулекса има дипломатске пролеме са косовксом владом и јавношћу, после потписивања два техничка протокола са Србијом.

Словенцима је, како се наводи у једном од докумената, понуђен састанак "очи у очи" са Бараком Обамом, уколико прихвате бар једног затвореника из базе Гвантанамо на Куби, док су за исту услугу Кирибатију понуђење гомиле долара помоћи. Белгији је, пак, речено да ће то бити јефтин начин да постану истакнута земља у Европи.

О Берлусконију, Меркеловој...

Италијански премијер Силвио Берлускони оцењен је као ташт и неефикасан као модерни европски лидер, физички и политички слаб, чије честе ноћне забаве значе да се не одмара довољно, док се за француског председника Николу Саркозија каже да има ауторитарни лични стил.

Из докумената се види да Американци немају претерано високо мишљење о немачкој канцеларки Ангели Меркел и да сматрају да изјавама шефа њене дипломатије Гвида Вестервелеа недостаје садржај.

"Тешко је предвидети све последице објављивања докумената. У најмању руку, очекујем непријатности за америчку администрацију и мене, као америчког амбасадора у Немачкој", рекао је Филип Марфи, амбасадор САД у Берлину.

Кључни савезници у рату против тероризма, такође, нису поштеђени, па је авганистански председник Хамид Карзаи описан као слаби старац.

Израелски премијер Бењамин Нетанијаху приказан је као елегантан и шармантан, али никад не испуњава обећања, Роберт Мугабе као луди старац, а либијски лидер Муамер ел Гадафи, као једноставно чудан.

Асанж: Покушај да се спречи објављивање

На јутрошњој видео-конференцији у Аману, оснивач Викиликса Џулијан Асанж оптужио је амерички Стејт департмент да је покушао да спречи обелодањивање тајних докумената.

"Стејт департмент схвата да смо ми одговорна организација, па покушава да нам што више отежа рад и обелодањивање докумената, у нади да ће постићи да ми ништа не објавимо. То би значило да се не сазна за злоупотребе за које је одговоран Стејт департмент", рекао је Асанж.

Бела кућа осудила је објављивање класификованих докумената и информациија осетљивих по националну безбедност", рекао је синоћ портпарол Беле куће Роберт Гибс.

Гибс је навео да то објављивање угрожава америчке дипломате, обавештајце и демократске активисте који траже америчку помоћ.

"Објављивањем украдених и класификованих докумената, 'Викиликс' излаже опасности не само ствар људских права, већ и животе и рад тих појединаца", додао је Гибс.

"Тајна хроника"

Викиликс је, уз велике проблеме, објавио поверљиве информације о Кини, Ирану, Северној Кореји, америчком ракетном штиту у Европи, тероризму, али и антиисламске коментаре дипломата. Нова документа пружају поглед без преседана на активности америчких амбасада у свету и брутално искрене ставове о страним лидерима и отворене процене нуклеарних и терористичких претњи.

"Преписка између Стејт департмента и око 270 америчких амбасада и конзулата у свету, готово се може сматрати тајном хроником америчких односа са светом у доба рата и тероризма", констатује Њујорк тајмс.

У документима се даје поглед на односе са Кином која јача и Русијом која, како кажу, узмиче од демократије. Видљив је и напор да се Иран спречи да дође у посед нуклеарног наоружања, као и забринутост да би Израел могао напасти Иран.

Шеф италијанске дипломатије Франко Фратини каже да је објављивање тајних докумената 11. септембар светске дипломатије.

"Објављивање докумената резултат је криминалних активности у бар 10 земаља. Очекујем да италијанско судство испита то", рекао је Фратини.

Број коментара 30

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару