"Викиликс" разоткрива

Америчка спољна политика у невољи, пошто је "Викиликс" дошао у посед око четврт милиона тајних домумената Стејт департмента. Кореспонденција која показује шта америчкe дипломатe заиста мисле о својим партнерима озбиљно ће уздрмати политику Стејт департмента. Французи: Јеремић није модерно лице Србије. Вашингтон упозорава. Оборен сајт "Викиликса".

Непознати хакери напали су сајт Викиликс, свега неколико часова пошто је Џулијан Асанж најавио да ће, без обзира на оштре претње Вашингтона, објавити 251.000 докумената преписке америчких дипломата широм света са Стејт департментом, као и око 8.000 смерница које су Американци упутили својим дипломатама.

Међу документима до којих је дошао Викиликс јесте и мишљење француских дипломата о министру Вуку Јеремићу. 

Упркос чињеници да је сајт Викиликс већ сатима недоступан, Асанж је, претходно, читаву документацију "дотурио" Њујорк тајмсу, Шпиглу, Монду, Гардијану и Ел Паису, који полако у јавност пуштају детаље о односима Американаца и њихових савезника, али и мишљењу које Вашингтон има о светским лидерима.

Истовремено са објављивањем америчких тајни, Стејт департмент покренуо је опсежну кампању покушавајући да ограничи штету коју ће ти документи, без сумње имати по амерички престиж у свету.

Државна секретарка Хилари Клинтон лично је разговарала са лидерима Немачке, Саудијске Арабије, Француске и Авганистана.

Исповест остаје тајна

Клинтонова је, такође, наложила амбасадорима САД широм света да домаћине обавесте о садржају материјала који ће, пре или касније, изаћи на светлост дана.

Већ и летимичним погледом на прве документе који су се појавили, види се да Американци немају претерано високо мишљење о немачкој канцеларки Ангели Меркел, а за изјаве шефа њене дипломатије Гвида Вестервелеа кажу да им недостаје садржај.

Такође, како наводи Њујорк тајмс, америчке дипломате претерано брзо извлаче закључке о страним лидерима, класификујући их скоро одмах као пријатеље или противнике.

Саудијски краљ Абдулах, тако, важи за пријатеља, али се у документима којих се дочепао Викиликс наводи да не може да смисли Иран, док шеик Бин Зајед из Абу Дабија сматра да би скори конвенционални рат са Ираном прихватљивији од дугорочних последица које би уследиле, ако би се Техеран докопа нуклеарног оружја.

Објашњавајући околности које прате објављивање тих докумената, Шпигл објашњава да никада у историји једна велика сила није изгубила контролу над толиком количином осетљивих докумената, што за последицу има чињеницу да је поверење партнера у Америку сада озбиљно уздрмано.

Клинтонова између Путина и Берлусконија

Такође, на удару су се нашли и други, па је Клинтонова, наводно, наредила амбасадору у Риму да истражи има ли какве истине у гласинама да Силвио Берлускони и Владимир Путин, осим пријатељских, имају и озбиљне пословне везе.

Турски премијер Реџеп Тајип Ердоган влада уз помоћ неспособних саветника, наводи се у једном од докумената, док особље америчке амбасаде у Анкари сматра да читава држава клизи ка исламистичкој будућности.

Да ствар буде компликованија, Клитонова и њена претходница у Стејт департменту Кондолиза Рајс тражили су од дипломата да се докопају ДНК узорака и отисака прстију политичких лидера, док су шпијуниране и Уједињене нације, јер су скупљани детаљи о комуникацијима, лозинкама и многим другим приватним стварима челника светске организације.

Број коментара 32

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару