Асанж: "Викиликс" шири темеље идеологије

Цивилизација је добра онолико колико и знање које поседује, оцењује оснивач "Викиликса" Џулијан Асанж. Политичке идеологије ослањају се на доступно знање и због тога је потребно проширити темеље на којима те позиције почивају, истиче Асанж.

Оснивач Викиликса Џулијан Асанж рекао је у интервјуу за словеначки лист Дело да је цивилизација добра онолико колико и знање које поседује и да у свом раду покушава да се дистанцира од појединачних идеолошких и политичких позиција.

"Мој основни принцип је да је цивилизација добра колико и знање које поседује. Због тога су библиотеке благо цивилизација, и зато је спаљивање библиотеке у Александрији било злочин против човечности", објашњава Асанж.

Како каже, идеолошке и политичке визије и пројекти морају да се ослањају на доступно знање, а Викиликс покушава да прошири темеље на којима се те позиције граде. Асанж је истакао да због тога заступа метаполитички програм.

"Уместо праћења одређене политичке агенде, покушавамо да отворимо простор за аутентично политичко ангажовање", рекао је Асанж.

Рад Викиликса упоредио је са послом адвоката, истакавши да Викиликс не заступа свакога, већ само људе који имају информације од политичког, дипломатског, етичког и историјског значаја.

"Информације које нису објављене и за које постоји притисак да не буду објављене. Ако испуњавају те критеријуме објавићемо их", појашњава Асанж.

Ипак, како каже, Викиликс мора да размишља стратешки и због тога објављује информације одређеним редом у циљу постизања максималног могућег ефекта. То је разлог због којег себе назива уредником.

Говорећи о ефектима свог рада, Асанж је подсетио да су неки министри остајали без фотеља, да је први човек данске војске приморан да поднесе оставку, да су неки случајеви добили епилог на судовима, као и да је Викиликс имао утицај на неке изборе. Рекао је да су све то озбиљне последице и као пример је навео арапско пролеће.

"Када су у прошлости диктатуре у арапском свету упадале у невољу, кажу да су Сједињене Државе ускакале да им помогну. Међутим, због података које смо обелоданили, овог пута Америка није директно интервенисала, и на пример, прихватила је Мубараков одлазак с власти", рекао је Асанж.

Први човек Викиликса је коментарисао и реакције власти и обавештајних служби на податке које је изнео.

"Људи, нарочито у обавештајном послу, не желе да признају да су изненађени, зог тога што то имплицира да не знају шта се дешава", рекао је Асанж.

Када је реч о подацима која су на њега оставила утисак, рекао је да је највише био изненађен сазнањима да су неки политичари урадили нешто што је толико глупо, да то никада не бих очекивао од њих.

"На пример, када су Сједињене Државе бомбардовале Јемен, председник Јемена је тврдио да су бомбе део тајног споразума", прецизирао је Асанж.

Шеф Викиликса је истакао да има више од 100 медијских партнера у целом свету, и да неки од њих раде веома добро, а да су неки добри само када су у питању одређене теме. Признао је да би из садашње перспективе неке ствари урадио другачије када је реч о сарањи с конвенционалним медијима.

Коментаришући масовни надзор који спроводе обавештајне службе широм света, Асанж је упозорио да захваљујући томе, данас свака особа на свету има свог личног биографа. 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 28. јун 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару