Читај ми!

Асанж о пресуди Менингу

Пресуда Бредлију Менингу, који се терети за одавање поверљивих података Викиликсу, показује да новинари сада морају да се боре раме уз раме како би сачували своје изворе, каже оснивач "Викиликса" Џулијан Асанж.

Оснивач Викиликса Џулијан Асанж каже да пресуда изречена војнику Бредлију Менингу, који се терети за одавање поверљивих података Викиликсу, показује да новинари сада морају да се боре "раме уз раме" како би сачували своје изворе.

У интервјуу који је дао непосредно после изрицања пресуде Менингу, Асанж је изјавио да медијске организације треба да следе пример Викиликса када је реч о чувању својих извора.

Америчке новинарске организације углавном избегавају да бране своје изворе, али дошло је време да се то промени, нагласио је Асанж.

Асанж је истакао да је "обавеза сваког новинара да заштити своје изворе - и технички ако је то могуће - и обезбеди им законску и политичку подршку", пренео је АП.

Оценио је, такође, да је процес против Менинга опасан преседан и пример екстремизма у националној безбедности, као и да суђење никад неће бити поштено.

Асанж се обратио јавности из амбасаде еквадора у Лондону, где се налази више од годину дана, како би избегао изручење Шведској, због оптужби за сексуално узнемиравање.

Судија америчког војног суда пресудила је да је војник Бредли Менинг, који се терети за одавање поверљивих података Викиликсу, крив по већини од 21 тачке оптужнице, али не и за наозбиљнију - помагање непријатељу.

Менингу прети доживотна?

Упркос томе, Менинг би ипак могао да буде осуђен на доживотну робију, тачније, на 136 година затвора, ако му после саслушања данас, буде изречена максимална казна.

Док су се присталице Менинга јуче окупиле испред војне базе Форт Мид у Мериленду, пружајући подршку бившем аналитичару обавештајне службе, оптуженом за највеће одавање поверљивих информација у америчкој историји, у јавности су се чула и супротна мишљења.

У Вашингтону, представници републиканских и демократских лидера Комитета за обавештајна питања, изјавили су у заједничком саопштењу да је "правда задовољена".

"Менинг је угрозио нашу националну безбедност, нарушио поверење јавности и сада је оптужен за више озбиљних кривичних дела", наводи се у саопштењу.

Организација "Репортери без граница" оценила је да је пресуда Менингу "обесхрабрујуће упозорење онима који шире информације, против којих администрација Председника САД Барака Обаме спроводи офанзиву без преседана", као и да угрожава будућност истраживачког новинарства застрашујући и ућуткујући изворе информација.

Медији оцењују да би исход пресуде Менингу могао да утиче и на кривични процес против Едварда Сноудена, ако он икада буде изручен Сједињеним Америчким Државама.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 30. јун 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару