Читај ми!

Менинг негира помагање непријатељу

Давањем поверљивих докумената Викиликсу прекршио сам војна правила, али не и америчке законе о шпијунажи, рекао на суђењу војник Бредли Менинг, који је признао кривицу за 10 од 22 тачке оптужнице.

Амерички војник Бредли Мениниг, који је оптужен да је сајту Викиликс достављао поверљива документа, признао кривицу за 10 од 22 тачке оптужнице, али је негирао да је крив за најтежу од њих - пружање помоћи непријатељу.

Двадесетпетогодишњи Менинг је пред војним судом прочитао свој исказ од 35 страница и затим се изјаснио кривим по 10 од 22 тачке оптужнице. Менинг је, поред осталог, признао да је послао на хиљаде страна војних извештаја из Ирака и Авганистана, дипломатских преписки и других поверљивих докумената током 2009. и 2010. године.

"Верујем да ако би јавност, посебно америчка јавност, имала приступ информацијама... то могло да подстакне расправу у домаћој јавности о улози војске у спољној политици", рекао је Менинг.

Менинг је додао да, према његовом искуству, извештаји са ратишта нису третирани као посебно осетљив материјал, посебно пошто се ради о нечему што се већ догодило.

Рекао је и да је одлучио да спорни материјал проследи јер је сматрао да се ради о документима која не могу више ником нашкодити, будући да су била већ доступна великом броју људи у војсци.

Уколико судија прихвати његово признање кривице за део оптужнице, Менинг би могао да буде осуђен на 20 година затвора.

Међутим, тужилаштво може да настави са суђењем пред војним судом за преостали део оптужнице, укључујући за помагање непријатељу, за шта би, ако буде проглашен кривим, могао да добије доживоту казну затвора.

Сајт Викиликс није за сада желео да коментарише сведочење Менинга. Они до сада нису никада желели експлицитно нити да потврде нити да негирају да су спорне депеше добијали од Менинга.

Викиликс је ипак на Твитеру поставио пост у којем пише "Бредли Менинг се изјаснио да није крив за помагање непријатељу. Помагање јавности није помагање непријатељу".

Судски процес против Менинга, који се у затвору налази од маја 2010. године, требало би да почне 3. јуна.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару