Читај ми!

Асанж: Откријте ми критеријуме за убијање

Позивам особље Беле куће да ми доставе информације о томе како се доносе одлуке о елиминисању особа за које се сумња да су терористи, без обзира на то што су амерички држављани, рекао оснивач Викиликса Џулијан Асанж.

Оснивач Викликса Џулијан Асанж позвао је особље Беле куће да му доставе информације о томе како се доносе одлуке о елиминисању особа за које се сумња да су терористи, без обзира на то што су амерички држављани.

У интервјуу за америчку телевизију ХБО, Асанж, који се још увек налази у амбасади Еквадора у Лондону, позвао је америчке функционере да обелодане инструкције за овакве случајеве, гарантујући им истовремно "поверљивост извора".

Повод за његову изјаву био је документ америчког министарства правде у коме се износи да би Американци који су у Ал Каиди могли бити законито убијени чак и ако обавештајне информације не докажу да у том тренутку планиран напад.

Међу таквим контроверзним нападима били су напади у којима су у септембру 2011. године у Јемену убијени радикални проповедник Анвар ел Авлаки и Шамир Кан, уредник једног листа Ал Каиде. Обојица су били амерички држављани који никада нису били оптужени за неки злочин.

Бела кућа је тим поводом саопштила да су напади беспилотним летелицама на циљеве за које се сумња да су упоришта Ал Каиде "легални, етички и мудри" и да су у складу са америчким законом и уставом чак и када су њихова мета Американци.

"Предузимамо ове нападе зато што су неопходни да се осујете постојеће претње, предупреде завере и спрече будући напади, као да се тиме спасу амерички животи", рекао је портпарол Беле куће Џеј Карни.

"Не могу да замислим гори пад него да амерички функционер може арбитрарно да убија сопствене грађане по сопственој вољи, тајно и без јавног одлучивања," оценио је Асанж, а  преноси Раша тудеј.

Управо су зато, истакао је он, свету потребне организације као што је Викликс.

Асанж се од јуна 2012 налази у амбасади Еквадора. Еквадор му је дао азил како би избегао изручење Шведској где је оптужен за сексуални напад, али Велика Британија одбија да му обезбеди слободан пролаз да отпутује.

Његови адвокати сматрају да би га Шведска изручила САД где је проглашен за државног непријатеља због објављивања стотина хиљда поверљивих дипломатских и војних депеша на сајту Викиликса.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару