Читај ми!

Јужноамеричка подршка Асанжу

Унија земаља латиноамеричких народа осудила претње Лондона да ће силом ући у амбасаду Еквадора и ухапсити оснивача "Викиликса" Џулијана Асанжа, и позвала на разговоре те земље и Велике Британије.

Унија јужноамеричких нација (УНАСУР) апеловала је на Лондон да буде уздржан у спору око Џулијана Асанжа. Министри спољних послова 12 земаља, на састанаку одржаном у недељу на позив Еквадора, осудили су Лондон због претњи да ће силом ући у еквадорску амбасаду и ухапсити оснивача Викиликса.

УНАСУР је саопштио да је "суверено право" држава да доделе политички азил, и апеловао на владе Еквадора и Велике Британије да наставе дијалог како би се постигло решење прихватљиво за све.

Генерални секретар УНАСУР-а Али Родригез је изјавио да та организација јасно показује солидарност са Владом Републике Еквадор, због опасности да се упадне у просторије њене дипломатске мисије у Лондону.

"Упозоравамо Владу Велике Британије на озбиљне последице које би могла да има директна агресија на територијални интегритет Еквадора у Лондону ", рекао је министар спољних послова Венецуеле Николас Мадуро.

Британско министарство спољних послова је негирало могућност напада на Амбасаду Еквадора у Лондону, наводећи да би решење Асанжовог случаја могло да потраје. Одлуком британског Врховног суда одобрено је изручење Асанжа Шведској, односно његово хапшење чим се нађе на територији Велике Британије.

Оснивач Викиликса се обратио јавности после два месеца, и позвао је америчког председника Барака Обаму да оконча "лов на вештице", односно активности против његовог сајта. Он је апеловао на Вашингтон да ослободи Бредлија Менинга, америчког војника оптуженог да је достављао информације Викиликсу а који чека суђење.

Викиликс је 2010. године разјарио САД објављивањем дипломатских депеша те земље, тражи се у Шведској због наводног силовања и сексуалног напаствовања две волонтерке те организације. Он страхује да ће га Шведска изручити САД, где је оптужен за шпијунажу након што је његов сајт Викиликс објавио више стотина хиљада америчких дипломатских депеша.

Оснивач Викиликса се 19. јуна склонио у Амбасаду Еквадора у Лондону, а Кито му је пре неколико дана доделио политички азил. Лондон је после тога запретио да ће ући у просторије Амбасаде и ухапсити Асанжа.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару