Читај ми!

Драма око (не)изручења Асанжа

Џулијан Асанж обратио се са балкона еквадорске амбасаде у Лондону. Његов адвокат Балтазар Гарсон тврди да оснивач "Викиликса" не одустаје од борбе за истину и правду. Британски медији аналазирају како би Асанж безбедно могао да напусти еквадорску амбасаду. Најчуднији сценарио - покушај слања Асанжа с ознаком дипломатске поште.

15.30 - САД и председник Барак Обама морају да прекину "лов на вештице" против Викилкса, поручио Асанж, и захвалио Еквадору и другим јужноамеричким државама које су га подржале.

15.22 - Почело обраћање Џулијана Асанжа са балкона амбасаде Еквадора.

14.01 - Окупљенима испред еквадорске амбасаде обратио се Асанжов адвокат Балтазар Гарсон. Асанж ће наставити да се бори за истину и правду, рекао је Гарсон и додао да је овлашћен да предузме "све правне радње" како би заштитио права Викиликса.  

13.44 - Велика група новинара и присталица оснивача Викиликса, окупљена испред амбасаде Еквадора у Лондону, ишчекује да се Асанж обрати са балкона амбасаде.

Неколико дана пошто је оснивач Викиликса Џулијан Асанж добио азил у Еквадору, и даље се не зна када ће и како стићи до те државе.

У међувремену, наставља се дипломатски рат између Велике Британије, одлучне да у складу са међународном потерницом Асанжа изручи Шведској, и Еквадора који је одлучан у намери да заштити Асанжа.

Еквадор су у намери да заштити Асанжа подржале јужноамеричке државе, првенствено Куба и Венецуела, које имају "антиамеричку политику", а претње о упадању полиције у еквадорску амбасаду у Лондону, британско Министарство спољних послова оштро је негирало.

Ипак, министар спољних послова Велике Британије Вилијем Хејг указао је на могућност уласка на територију амбасаде, према закону донетом 1987. године, након убиства британске полицајке хицем из либијске амбасаде.

Са друге стране, према Закону о дипломатским и конзуларним представништвима, дипломатски статус може се укинути само под одређеним околностима.

"Нећемо допустити Асанжу да слободно изађе из Британије, јер нема правног темеља да то учинимо. Изручење није повезано с радом на "Викиликсу", већ са шведском међународном потерницом и не постоји никаква погодба са Сједиљеним Америчким Државама", рекао је Хејг.

Званичници из Еквадора забринути су због могућности да Асанж из Шведске буде пребачен у САД, јер би му тамо био "угрожен живот".

Еквадорске власти, тврде да су пре давања азила контактирале шведске власти, које нису биле спремне да дају било какву гаранцију о Асанжовој безбедности, а нису желеле ни да га испитају у Лондону, пише британски Гардијан.

Могући сценарији

Британски медији аналазирају могуће сценарије у којима би Асанж безбедно и без проблема могао да напусти еквадорску амбасаду.

Ако би добио дипломатски пасош, то га не би заштитило од савезних закона, већ би само распламсало постојећу дипломатску кризу.

Особе са дипломатским статусом имају имунитет од кривичног гоњења, али морају поштовати законе земље у којој се налазе и не смеју се мешати у њене унутрашње послове.

Један од могућих сценарија јесте да Асанжа превезу дипломатским возилом, за које постоји забрана заустављања и претреса, али је проблем што треба прећи од возила до авиона.

Међутим, најчуднији сценарио био би покушај слања Асанжа у сандуку или торби с ознаком дипломатске поште.

Та теорија, у домену фантастике, испробана је, додуше безуспешно, давне 1984. године, када је нигеријски политичар Умар Дико стављен у сандук, али слање није успело, јер сандук нису исправно означили као дипломатски пакет.

И овај сценарио има ману, јер и дипломатска пошта пролази кроз скенер на аеродрому, па би Асанж био откривен.

Асанж је на целу ситацију реаговао најављеним говором у недељу испред амбасаде, упркос чињеници да је амбасада окружена полицијом.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару