Читај ми!

Асанжова битка за право пролаза

Дипломатски рат Британије и Еквадора око "права пролаза" за Џулијана Асанжа који је под опсадом полицајаца у еквадорској амбасади у Лондону. Лондон треба да третира Асанжа као политичку избеглицу и прихвати азил који му је доделила суверена земља, поручује његов адвокат.

Након што је оснивачу Викиликса Џулијану Асанжу Еквадор одобрио азил, главно питање је како ће он напустити амбасаду те земље у којој се налази.

Оснивач Викиликса провео је спокојну ноћ у амбасади, преноси Гардијан речи неименованог дипломатског извора. Неколико десетина полицајаца и даље је испред амбасаде, а британске власти поручују да ће Асанж бити ухапшен оног тренутка када буде изашао.

Асанжов адвокат Балтазар Гарсон каже да би Британија његовог клијента требало да третира као политичку избеглицу и да прихвати азил који му је доделила суверена земља.

"Они морају да се придржавају правних и дипломатских обавеза које проистичу из Конвенције 1951 УН која се односи на статус избеглица и да поштују суверенитет земље која му је дала азил", рекао је Гарсон шпанском листу Паис.

Уколико Британија то не буде поштовала, Гарсон најављује да ће правду тражити пред Међународним судом правде. "Асанж је особа која покушава да избегне ризик да буде политички прогоњена", наводи адвокат.

Шеф британске дипломатије Вилијам Хејг рекао је да та земља неће Асанжу дозволити да напусти Британију и да за то не постоји никакав правни основ.

Парламент Еквадора осудио је претње Велике Британије да ће упасти у амбасаду. У саопштењу, еквадорска скупштина "осуђује и одбацује претње о употреби силе владе Велике Британије, која намерава да провали у амбасаду Еквадора у Лондону, што би представљало повреду националног суверенитета".

Парламент, који је изразио и подршку "корацима које еквадорска влада предузима у одбрани суверенитета", препоручио је влади у Киту и да "затражи ванредно заседање Савета безбедности Уједињених нација".

Еквадорски парламентарци су, такође, позвали британске власти да "пронађу дипломатско решење за све врсте међународних контроверзи".

Би-Би-Си: Опасан преседан

Британски медијски јавни сервис Би-Би-Си анализирао је закон на који се Лондон позива да му даје за право да се укине дипломатски имунитет еквадорској амбасади.

Тај закон је донет након што је 1984. године полицајка Ивон Флечер убијена хицима из амбасаде Либије.

Образложење закона: потребно је укинути статус оним амбасадама које се не користе у дипломатске сврхе.

Тадашњи политичари су говорили да би се то специјално овлашћење користило само ако би се дипломатска мисија "користила за подршку терористичким активностима".

Чак и ако би постојао валидан правни аргумент за укидање статуса, остају политичке недоумице, пише Би-Би-Си, указујући да би такав потез Лондона створио опасан преседан и охрабрио владе широм света на слично поступање са дисидентима који затраже политички азил у некој амбасади, а оптужени су као Асанж за неко кривично дело.

Са друге стране, Би-Би-Си подсећа да је британска влада 1988. године искористила овлашћења из Закона о дипломатским и конзуларним претпоставкама да би се разрачунала са сквотерима у амбасади Камбоџе.

Британски медиј такође указује на одредбу Бечке конвенције према којој уживање дипломатског имунитета подразумева обавезу дипломатске мисије да поштује локалне законе и да се ни под каквим околностима не сме мешати у унутрашње ствари земље домаћина.

Скупо обезбеђење

Британске пореске обвезнике опсада Асанжа дневно кошта око 50.000 фунти, односно више од 63.000 евра, јер испред еквадорске амбасаде стално стражари 46 полицајаца опремљених специјалним сензорима и детекторима, како би се Асанж спречио да некако утекне у Еквадор.

Полиција је опремљена сензорима који реагују на топлину тела, како Аустралијанца не би прошверцовали у дипломатској пошти или намештају.

Испред зграде амбасаде је и све више присталица оснивача Викиликсa, који су се у последња 24 часа у неколико наврата, додуше прилично бенигно, сукобили са полицијом.

Поручују да су ту како би подржали Асанжа и показали презир према британској влади која угрожава суверенитет туђе земље. Други наводе да ће остати испред амбасаде како би се уверили да ће се влада понашати у складу са међународним правдом.

Асанж је најавио да ће се у недељу испред амбасаде обратити својим присталицама, иако тиме ризикује да буде ухапшен.

Џулијан Асанж се у амбасади Еквадора налази већ скоро два месеца, откако је затражио азил у намери да избегне изручење Шведској или Сједињеним Америчким Државама.

Према Бечкој конвенцији о дипломатским односима из 1961. године, земља домаћин не сме да уђе у просторије амбасаде друге земље без њене дозволе.

Тони Брентон, који је четири године био амбасадор у Русији, каже за Дејли телеграф да би евентуална арбитрарна промена статуса зграде у којој се налази амбасада Еквадора, створила велике проблеме британским дипломатама широм света.

Џулијан Асанж је у Шведској оптужен за силовање и сексуално злостављање две жене које су га тужиле 2010. године. Њихов адвокат каже да његове клијенткиње заслужују правду.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару