Читај ми!

Опсада Џулијана Асанжа

Оснивач Викиликса Џулијан Асанж неће моћи да напусти еквадорску амбасаду у Лондону, иако му је та држава одобрила азил. Неће бити насилног упада у амбасаду. Почиње игра живаца између Асанжа и Лондона.

01.14 - Опсада Џулијана Асанжа је фијаско који Британију кошта 50.000 фунти дневно. Четрдесет шест полицајаца непрекидно је око зграде. Опремљени су сензорима који реагују на топлину тела, како Аустралијанца не би прошверцовали у дипломатској пошти, или намештају, пише Дејли мејл.

21.02 - Џулијан Асанж ће се у недељу обратити јавности испред зграде амбасаде, рекао портпарол Викиликса. Није јасно да ли Асанж тиме ризикује да буде ухапшен.

16.19 - Шеф британске дипломатије Вилијaм Хејг рекао да Британија неће дозволити Асанжу да напусти земљу. Хејг је рекао и да Лондон остаје чврсто при одлуци да Асанжа изручи Шведској. Неће бити насилног уласка у амбасаду Еквадора.

15.00 - Десетак полицајаца покушало да уђе у амбасаду Еквадора у Лондону, али су убрзо стали. Није јасно због чега су се ту нашли. 

16.14 - Шведска хитно позвала амбасадора Еквадора у Стокхолму и саопштила да је одлука о одобравању азила Џулијану Асанжу "неприхватљива".

15.51 - Одлука еквадорских власти је значајна победа, рекао Џулијан Асанж. 

15.06 - Одлука Екадора да одобри азил Џулијану Асанжу не мења ништа у погледу обавеза Велике Британије да га изручи Шведској, истичу у Форин офису. 

14.39 - Еквадор одобрио азил Џулијану Асанжу, рекао министар спољних послова Рикардо Патино. Британија раније рекла да му неће дозволити да напусти земљу.

14.09 - Неколико демонстраната ухапшено испред еквадорске амбасаде. 

12.26 - Још је рано рећи да ли ће Велика Британија укинути дипломатски статус амбасади Еквадора, кажу у Форин офису, преноси Канал 4. 

02.04 - Џејмс Лендејл, други човек спољнополитичке редакције Би-Би-Сија, верује да полиција неће упасти у амбасаду Еквадора, али да је Лондон "фрустриран" током преговора са Китом о случају Асанж.

01.59 - Еквадор није британска колонија. Дани колонијализма су окончани, рекао министар спољних послова Еквадора Рикардо Патино. 

Министар спољних послова Еквадора Рикардо Патино рекао је да је његова земља одлучила да одобри азил Џулијану Асанжу зато што сматра да су његова права угрожена и да он не би имао фер суђење у Шведској.

"Надамо се да ће Велика Британија понудити неопходне гаранције тако да би обе владе могле адекватно да поступе и испоштују међународно право и право на азил", навео је Патино.

Еквадорски шеф дипломатије је, такође, рекао да је Шведска, током преговора, одбила понуду да Асанж допутује у Стокхолм, уколико добије гаранције да неће бити изручен Сједињеним Америчким Државама.

Одлука еквадорских власти да одобри Асанжу азил дошла је тек неколико сати пошто је Британија запретила да ће практично упасти у дипломатско представништво те државе и ухапсити Аустралијанца.

"Треба да будете свесни да, по британском Закону о дипломатским и конзуларним представништвима из 1987. године, постоји правна основа да ухапсимо Џулијана Асанжа у згради амбасаде", наводи се у писму који је Британија упутила Еквадору.

Нешто раније портпарол Форин офиса рекао је да Велика Британија има законску обавезу да изручи Асанжа Шведској и да су британске власти одлучне у намери да испуне ту обавезу.

Са друге стране, британски Канал 4 пренео је речи једног од званичника из Форин офиса који је рекао да је још рано рећи да ли ће Велика Британија укинути дипломатски статус еквадорској амбасади. 

Еквадорска влада је одмах по добијању писма објавила његов садржај наводећи да је "шокирана" британским претњама.

Шеф еквадорске дипломатије Рикардо Патино рекао је да су еквадорске власти добиле отворену претњу да би амбасада у Лондону могла да буде нападнута уколико Џулијан Асанж не буде предат.

"Став који је заузела британска влада је неприхватљив и са политичке и са легалне стране", рекао је Патино и упозорио да би улазак у амбасаду без одобрења представљао "флагрантно кршење Бечке конвенције".

Председник еквадорског парламента Фернандо Кордеро сазвао је ванредну седницу због претње Велике Британије да ће полиција ући у амбасаду Еквадора у Лондону.

Како је нагласио Кордеро, на седници парламента неће бити разматран захтев Асанжа за азилом.

Британско министарство спољних послова навело је да Британија има обавезу да испоручи Асанжа Шведској, као и да Лондон сматра да је поштено да обавести Кито о одлучности да ту обавезу испуни.

Број коментара 64

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару