Читај ми!

Гарсон: Асанж није ни пират, ни терориста

Оснивач Викиликса Џулијан Асанж није ни пират, ни терориста, рекао бивши шпански судија Балтазар Гарсон, који бесплатно заступа Асанжа.

Чувени бивши шпански судија Балтазар Гарсон изјавио је да оснивач "Викиликса" Џулијан Асанж није ни пират, ни терориста.

Гарсон је рекао да је пристао бесплатно да заступа Асанжа, јер овај случај погађа људска права, демократију и слободу говора.

Он се обратио новинарима у Еквадору заједно са Асанжовом мајком Кристином, преноси АП.

Асанж је потражио уточиште у амбасади Еквадора у Лондону 19. јуна и затражио политички азил, како би избегао изручење Шведској где би био испитиван због сексуалног узнемиравања.

Гарсон је рекао да би изручење Асанжа било једнако његовом слању у САД, где присталице Асанжа страхују од тога да га је велика порота тајно оптужила за цурење америчких тајни.

Еквадор је најавио да ће објавити одлуку о Асанжовом захтеву након окончања Олимпијских игара које се одржавају у Лондону.

Бивши судија Балтазар Гарсон је један од најцењенијих правника у Шпанији, водио је случајеве против тероризма, организованог криминала и корупције, а посебно против злочина у време диктатуре генералисимуса Франциска Франка.

Судији Гарсону, који је смењен са своје функције 2010. године суђено је по оптужници да је наложио прислушкивање разговора притвореника и њихових адвоката у политички осетљивом случају корупције у који је било умешано неколико важних пословних људи у Мадриду и Валенсији.

Почетком ове године му је на 11 година Шпански врховни суд забранио да се бави судијском професијом.

Гарсону се суди и у много осетљивијем случају - за покретање истраге о несталима за време Франкове диктатуре и грађанског рат.

Оптужен је за кршење Закона о амнестији који је шпански парламент изгласао 1977. године, две године након краја диктатуре, пошто је покренуо истрагу о судбини више од 100.000 несталих током Шпанског грађанског рата који је трајао од 1936. до 1939. године и Франкове диктатуре, у трајању од 1939. до 1975. године.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару