Читај ми!

Консултације због Асанжа

Због случаја оснивача сајта "Викиликс" Џулијана Асанжа, амбасадорка Еквадора у Лондону позвана на консултације у престоницу те земље Кито. Асанж се крије у еквадорској амбасади, где чека одговор на његов захтев за азил.

Амбасадорка Еквадора у Лондону Ана Албан позвана је у престоницу те земље Кито због консултација у вези са случајем оснивача сајта Викиликс Џулијана Асанжа, који се крије у амбасади те земље у Великој Британији и тражи азил.

Асанж се од уторка налази у амбасади Еквадора у Лондону где је затражио азил у нади да ће тако избећи изручење Шведској, где га оптужују за силовање. Асанж страхује да би могао да буде изручен Сједињеним Америчким Државама, где би могли да га оптуже за шпијунажу.

Еквадорски председник Рафаел Кореа рекао је да амбасадора позван, јер му се чини да је тај случај веома озбиљан. "Намеравамо веома опрезно и одговорно да приступимо ситуацији, али нећемо дозволити никоме да на нас врши притисак", додао је Кореа, пренела је ТВ Унивисион.

Председник Еквадора је навео да Асанж страхује за свој живот јер постоји хипотетичка могућност његовог изручења САД-у.

"А тамо за политичка кривична дела постоји смртна казна, што противречи људским правима и принципима интерамеричког система заштите људских права. Асанж сматра да га гоне по политичким мотивима и да су све оптужбе у Шведској подвала", рекао је Кореа.

Адвокат: Изручење САД реално

Представник Викиликса Кристина Храфнсон истакла је да би Асанж у случају да не добије политички азил напустио амбасаду Еквадора и да би могао да буде ухапшен. Шведски адвокат оснивача Викиликса Томас Олсон рекао је британском листу Индипендент да је могућност Асанжове екстрадиције САД-у сасвим реална.

Асанж се 19. јуна појавио у еквадорској амбасади у Лондону тражећи азил, а представник Скотланд јарда је рекао да евентуално добијање азила неће спасити Асанжа од одговорности за кршење британског законодавства о условима боравка у кућном притвору.

Један од услова стављања Асанжа у кућни притвор 2010. године била је његова обавеза да се на "претходно утврдјеној адреси" налази у периоду од 22 до осам сати.

Асанж се у Шведској сумњичи за сексуално насиље, наводно почињено у августу 2010. године. Нновембра те године шведске правосудне власти ставиле су асанжа на медјународну потерницу и траже његово сведочење у вези са тврдњама две Шведјанке које су га оптужиле.

Формално, међутим, против њега није подигнута оптужница. Ухапшен је у Лондону децембра 2010. године.

Велики скандал око Викиликса избио је после објављивања поверљивих докумената дипломатске службе САД на тој интернет страници.

Асанж је у јуче у интервјуу аустралијском радију рекао да у САД још не постоји оптужница против њега. "У овом тренутку случај је пред великом поротом. Све док тако велика порота не одлучи, нема доказа за подизање оптужнице", рекао је Асанж, пренео је АФП.

Према његовим речима, затражио је азил пошто "није спреман да иде у Шведску" под условима у којима би, како верује, био у тој земљи притворен. "Швеђани су јавно саопштили да ће ме притворити, без оптужнице, све док траје њихова такозвана истрага", додао је Асанж.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару