Читај ми!

И ММФ крив за рат у Југославији?

Економске мере штедње ММФ-а наметнуте бившој Југославији у предратном периоду изазвале социјалне немире који су делом криве за рат, наводи се у тајном меморандуму "Стратфора" из 2009. године, преноси "Викиликс".

Међународни монетарни фонд (ММФ) има део кривице за рат у бившој Југославији, наводи се у интерном тајном меморандуму америчког института за стратешке анализе "Стратфор" из 2009. године, објављеном на сајту Викиликс.

У меморандуму, у којем се налазе упутства аналитичарима на терену на који начин да прикупљају информације са подручја бивше Југославије наведено је да су економске мере штедње ММФ-а наметнуте бившој Југославији у предратном периоду изазвале социјалне немире који су делом криве за рат.

Из тог разлога "Стратфор" даје инструкције својим аналитичарима да посебно обрате пажњу на социјална питања у региону, објавио је Викиликс.

"Због глобалне рецесије било какви економски показатељи из региона веома су важни. Пазите на било какве нереде услед кризе у којима учествују радници, синдикати. Немојте заборавити да су мере штедње ММФ-а наметнуте Југославији делимично криве за почетак рата. Морамо водити рачуна о било каквом економски мотивисаном социјалном незадовољству", наводи се у меморандуму.

Такође, истакнуто је да се пази на све економске изјаве које долазе из Србије, БиХ и Хрватске.

За  аналитичаре "Стратфора" од кључне важности су сигнали да Западна Европа даје средства за помоћ и развој региону, као и посете ММФ-а у земљама региона.

"Пазите на проблеме у банкарском сектору, било какво помињање да стране банке у региону раде нешто неуобичајено, као што је затварање пословница или спречавање инвестиција", наводи се у меморандуму.

Босна и Херцеговина кључ региона

Аналитичарима се скреће пажња да је БиХ кључ региона, те да воде рачуна о међуетничким односима у тој земљи. Истичу да треба водити рачуна о односима у Федерацији БиХ и радикализацији Републике Српске.

Указано је да пазе на "било какав индикатор да етничке групе у БиХ траже већу аутономију или било какво помињање насиља".

"Поделе између Бошњака и Хрвата су посебно важне. Пазите на насиље на фудбалским теренима, организовани криминал, било шта што може прерасти у етничко насиље", наводи се у меморандуму.

Занимљива је оцена "Стратфора" да је организовани криминал веома присутан у свим земљама Западног Балкана.

"Посебно треба обратити пажњу на Хрватску, која има високу активност организованог криминала, Македонију, Црну Гору, јер је цела та земља организовани криминал, БиХ у којој постоји висока пенетрација организованог криминала са руским везама, због чега нам је ово двоструко важно, као и Албанију и Косово, на које морамо посебно пазити", наводи се у меморандуму.

Значајна пажња посвећена је Косову, истичући да су до насиља на Косову довели штрајкови албанских рудара током осамдесетих година прошлог века.

Пажњу, како истичу, треба посветити и Србима на северу Косова, који "могу покренути насиље у сваком тренутку".

Насиље, како се наводи, могу покренути Албанци у долини Прешева и муслимани у Санџаку.

Број коментара 39

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару