Читај ми!

Зима и пре почетка показала своју ћуд, директор РХМЗ-а открива какво ће време бити за Нову годину

Ова зима, иако календарски још није почела, показала је јачу ћуд него претходна, али не очекујемо неку екстремну, изјавио је професор доктор Југослав Николић, директор РХМЗ-а. Најавио је да ће снега бити око Нове године, али је тешко рећи да ли ће га бити и у самој новогодишњој ноћи.

Хладно ће бити и у наредном периоду, а према речима Југослава Николића, јутарње температуре кретаће се од -6 до 2 степена, а максималне дневне од -2 до 7 степени. 

 

Сутра се очекује претежно суво време да би, навео је Николић, у четвртак и петак у Београду и у нижим пределима било кише и сунежице, док ће у вишим планинским пределима падати слаб снег.

Додао је да ће у суботу и недељу бити слабог снега у централним и јужним пределима Србије, док ће у Београду падати у и понедељак.

Николић је рекао да количине падавина у овом периоду неће бити велике и да неће створити проблеме.

Указао је да ниже температуре крајем недеље могу изазвати поледицу, због чега саветује опрез, нарочито возачима. 

Снег око Нове године

"И у наредном периоду,  све до краја децембра, задржава се карактер хладног времена с повременим наоблачењима и снежним падавинама. Око Нове године, од 25. до 28. децембра, имаћемо услове за падавине у нижим пределима, а такође 1. и 2. јануара се повећава могућност за снежне падавине", најавио је Николић.

Додао је да је тешко рећи да ли ће снега бити за саму новогодишњу ноћ, али да ће око тог датума бити услова за снежне падавине.

"Ми смо претходне године имали мало благу зиму, ова јесте показала јачу ћуд, али не очекујемо неку екстремну зиму. Карактеристика је хладно време тако да нећемо имати нагло отопљавање снега", казао је Николић.

Такође, навео је и да ће се предстојећа зима уклапати у вишегодишњи просек, а да ће очекиване температуре бити од 0 до 4 у вишим пределима и од - 2 до -4 степена у нижим крајевима.

"И по осталим карактеристикама, по броју мразних дана, количини падавина, не очекујемо неко искакање из вишегодишњег просека, тако да катастрофични сценарији и најаве за ову зиму не стоје", закључио је Николић.  

недеља, 08. септембар 2024.
31° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару