Читај ми!

Пало до 70 литара кише, највише на северу и западу земље - какво нас време очекује наредних дана

У последња 24 сата у појединим деловима земље пало је од 30 до 70 литара кише по метру квадратном - највише у Срему, средњем Банату, западној Србији и Београду. Престанак падавина до краја недеље. У недељу пораст температуре.

У Хидрометеоролошком заводу за РТС кажу да се остварила јучерашња прогноза и да је у појединим деловима земље измерена велика количина падавина.

"Прогноза је била да ће за јучерашњи дан, јуче после подне, увече током ноћи и у овим преподневним сатима пасти велика количина падавина, што се и остварило", каже метеоролошкиња Гордана Маринковић Љубоја.

Највише кише пало је у Срему, средњем Банату, западној Србији, као и на подручју Београда.

"Количине падавина које су осмотрене за последњих 24 сата јутрос у 7 часова биле су у овим деловима од 30 до 70 литара кише", додаје метеоролошкиња РХМЗ-а.

Објашњава да је узрок оваквих временских прилика циклонска циркулација и таласање фронталне зоне преко нашег подручја.

"То је донело падавине и постепени пад температуре који ће се остварити данас до краја дана", каже Маринковић Љубоја.

Падавине ће у наредним сатима полако слабити, нарочито током послеподнева.

"До краја дана у већини крајева, нарочито у северним крајевима, количина падавина ће бити још пет до 10 литара по метру квадратном, а у западним и централним крајевима очекујемо још 20 литара по метру квадратном до краја данашњег дана, што неће бити неке велике количине, а и до сад је остварена већа количина падавина и сада оне полако нестају", рекла је метеоролошкиња.

Објашњава да је ова количина падавина и хладније време карактеристично за почетак новембра, те да је слично било и претходних година.

"Температуре које ће бити осмотрене наредних дана биће у границама просека, а чак у недељу и нешто изнад просека за ово доба године", додаје Гордана Маринковић Љубоја.

Сутра се на северу земље очекује углавном суво време, док ће у осталим крајевима местимично бити слабе кише.

У недељу ће бити умерено облачно и углавном суво у већини крајева, а очекује се и пораст температуре.

"Од почетка наредне седмице поново облачно са кишом, али све те количине падавине неће бити велике него примерене, до 10-15 литара по метру квадратном, тако да то није нека значајна количина падавина и не може да изазове никакве проблеме", рекла је метеоролошкиња.

У првој половини овог месеца очекује нас променљиво време са честим пролазним наоблачењима и падавина. Током следеће недеље температуре ће се кретати од 10 до 15 степени, а друга половина недеље биће сува.  

понедељак, 09. септембар 2024.
25° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару