Документарни филм "Србија у Великом рату"

РТС снима документарно - играни филм „Србија у Великом рату" који кроз хронологију догађаја описује страдања, подвиге и успехе српске војске и државе у Првом светском рату. Документарни филм реализује се у сарадњи са Министарством одбране РС.

O догађајима у Великом рату шира јавност врло мало зна. Деценијама је овде био присутан Други рат, училе су се партизанске офанзиве а голгота и страдање српског народа и војске остале су у сенци комунистичких догађаја. Ако и постоји знање о том делу наше историје, оно се претежно своди на страдање и успехе војске док су остали сегменти тадшњих догађања углавном непознати.

Мало ко зна за логоре и масовна страдања Срба по Аустроугарској, Бугарској и Турској. Око 100.000 хиљада људи никада се из тих логора није вратило. А ту су и приче о животу у окупираној Србији, о судбини наших избеглица којих је било скоро 200.000 и који су се налазиле тих ратних година широм света - од Шангаја, Сибира, Корзике, Париза до Лондона .

Саговорници у документарном филму биће најеминентнији српски али и инострани историчари који су се бавили овим делом светске историје. Замисао је да филм буде сниман на локацијама где су тада боравили али и значајне битке водили српски војници. Први део снимања већ је завршен у Албанији, Грчкој и Македонији.

Екипа РТС -а је прва новинарска екипа која је после 100 година прошла путем којим је ишла српска војска у периоду од 1915. до 1918. године. Снимане су албанске планине и мочваре .

На основу фотографија из тог временског периода биране су локације ии идентична места забележена су и век касније.Снимано је и на Крфу, Кајмакчалану, Солуну и на Добром Пољу, планинском врху са кога је извршен пробој Солунског фронта. Планирано је да се снимање обави и у Тунису, Чешкој, Русији, Француској... Снимаће се и игране секвенце и реконструкције битних политичких догађаја, војних одлука, ратних операција...

Игране сцене биће засноване на сведочењима савременика која су остала забележена у историјским књигама или ратним дневницима. Кроз кратке сторије инспирисане личним судбинама гледаоцима ће кроз филм бити приказан дух генерације чија је судбина била трагична и тешка. Судбина коју је данас тешко чак и веродостојно замислити.

С обзиром да се документарни филм реализује у сарадњи са Министарством одбране РС, снимања ратних сцена биће обављено на војним полигонима уз све капацитете које војска пружа. Српске војнике глумиће кадети Војне академије. Драматизоваће се борба на Церу, Колубари, повлачење преко Албаније, живот војника на Солунском фронту. Поред тога, кроз игране сцене биће реконструисани и догађаји који су ређе били предмет историјског проучавања, а који могу да буду веома интересантни.

Један од њих односи се и на тренутак објаве рата који је јединствен у светској историји. Никада се није десило да објава рата стигне редовном отвореном поштом. Ко је била особа у згради Главног београдског телеграфа која је прва прочитала телеграм, како се вест о томе даље ширила - нека су од питања чије ће одговоре филм донети.

Посебна пажња у филму биће посвећена и политичким односима Краљевине Србије и Аустроугарске монархије који су и довели до избијања сукоба јер се све чешће у међународној заједници последњих деценија Србија представља као једини кривац за избијање Великог рата.

Аутор документарног филма је Слађана Зарић. Редитељ је Ивана Стивенс. Документарни филм „Србија у Великом" рату биће емитован током ове године на програму Радио-телевизије Србије. Интервјуи из документарног филма уобличени у тематске целине биће ексклузивно објављивани на порталу РТС -а у оквиру подсајта Велики рат.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару