Читај ми!

Британија паралисана штрајком

Највећи штрајк у Британији у последњих неколико деценија. Због реформи пензионог система, протестује око два милиона радника јавног сектора.

Око два милиона радника у јавном сектору Велике Британије почело је целодневни штрајк због реформи пензионог система. То је највећи штрајк у последњих неколико деценија, јавио је јутрос Би-Би-Си, називајући га "штрајком генерације".

Широм земље заказано jeвише од 1.000 протестних окупљања, што ће утицати на рад школа, болница, аеродрома, лука и канцеларија владиних чиновника.

Биће отежан рад судова, центара за запошљавање, саветовање и полагање вожње, библиотека и других јавних служби, а три четвртине школа биће погођено штрајком наставника, показују прелиминарне владине процене.

Британска влада je саопштила да се демонстрацијама неће постићи ништа и позвала је на даље разговоре о најављеним реформама. Синдикати се супротстављају плановима Даунинг стрита да радници одлазе касније у пензију и да плаћају више на име доприноса за пензионо осигурање.

Државни секретар британске владе Френсис Мод оценио је да су протести погрешни. "Док се разговори настављају, позвао бих раднике у јавном сектору да сами проуче понуду уместо што слушају реторику синдикалних вођа", рекао је Мод, оценивши да је реч о "врсти пензија коју тек понеко у приватном сектору може да ужива".

Министарка финансија лабуристичке владе у сенци Рејчел Ривз рекла је да та партија на подржава протесте.

"Не подржавамо штрајк, јер штрајк је знак неуспеха. Али, такође сматрамо да влада мора да пружи нешто више слабије плаћеним радницима у јавном сектору. Они су управо видели да ће њихове плате у суштини бити замрзнуте на још две године. Разумемо зашто они штрајкују, јер jе у суштини рeч о повећаном пореском оптерећењу радника у јавном сектору", рекла је Ривзова.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
38° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару