Читај ми!

Страни радници окупирају Русију

Доста радника из бивших совјетских република илегално ради у Русији. Имиграционе власти их протерују, али се радници враћају, јер је у њиховим државама криза. Расте отпор екстремистичких група према њима, иако радници прихватају послове које Руси не би прихватили.

Русија се суочава са проблемом масовног прилива илегалних имиграната из бивших совјетских република са Кавказа и из средње Азије чије је, и иначе слабе економије, захватила светска економска криза.

Проблем је посебно изражен у Москви где ничу нехигијенска насеља, а појављују се и екстремистичке групе руске омладине које оптужују имигранте да шире криминал и одузимају Русима радна места.

Сапар је пре неколико месеци дошао у Москву из Таџикистана, трбухом за крухом, са мајком, женом, дететом и браћом. Живи на индустријском отпаду у предграђу Москве, са читавом заједницом људи сличних њему.

"Овде сам са рођацима и боље нам је него онима у оближњем хостелу. Тамо се не зна ко је ко, а овде смо са породицом. Морамо да радимо да бисмо издржавали децу и породицу у домовини", каже Сапар.

"Да смо могли пристојно да живимо у Таџикистану, не бисмо ни долазили. Ми овде никога не дирамо, само радимо. Мој син оде и ради и кад се врати с посла, никуда више не иде. Нисам одавно ишла кући. Сада ни не могу да одем. Али можда ускоро, ако бог да", каже Сапарова мајка.

У последње две године, таква насеља су се умножила и многи Московљани сматрају их извором криминала.

"Неко каже да их је десет милиона у Русији, неко каже дванаест милиона. Углавном, само њих милион и по има могућност да легално ради. Од осталих се захтева да напусте територију Руске Федерације", каже Ренат Каримов из Синдиката страних радника.

Појачана ксенофобија

Неконтролисан прилив страних радника појачао је ксенофобију Московљана, који се плаше да ће јефтина радна снага заузети њихова радна места. Илегалци кажу да то није тачно, не такмиче се за исте послове, јер, како кажу, ниједан Рус не би радио то што они раде и за плату коју добијају.

"Један страни радник за пет месеци рада овде заради између тридесет и четрдесет хиљада рубаља, односно не више од 1.300 долара. За пет месеци. Руси би умрли од смеха да им неко понуди тај новац", каже Бахт Издацев, један од страних радника.

Стручњаци потврђују да имигранти пружају драгоцене услуге руској привреди. "Не ради се о томе да они неком одузимају радна места, већ о томе да је фирмама та тиха и послушна радна снага кориснија", каже Николај Петров из Карнеги центра.

Московска имиграциона служба каже да бројним рацијама у њиховим насељима само покушава да контролише ситуацију, а не да странце протера.

"Циљ ових рација је да се обезбеди да сви имигранти поштују одредбе имиграционих прописа града Москве, дакле не да се ти људи протерају, већ да им се издају одговарајућа документа", каже Роман Романов, инспектор Имиграционе службе.

Ипак, на хиљаде илегалних имиграната свакога месеца плаћа казне, или бива депортовано. А већ следећег месеца се враћају, јер, кажу, немају другог избора. "Код куће, једноставно, нема посла. Само покушавам да исхраним децу", каже Абду Мајиск, радник из Киргизије.

Групе за заштиту људских права упозоравају да стихијски прилив странаца доводи до јачања екстремних националистичких група, које се све чешће сукобљавају са странцима, поготово са муслиманима, који већ чине седмину становништва Русије, и да је зато неопходно ефикасније регулисати број, статус и смештај страних радника који долазе у земљу.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
38° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару