Читај ми!

Иранци упали у британску амбасаду

Интервенцијом полиције окончан упад неколико десетина иранских студената у амбасаду Велике Британије у Техерану. Званични Техеран жали због упада. Иранска влада одговорна што није заштитила амбасаду, оцењују у Лондону.

Упад у британску амбасаду у Техерану окончан је после неколико сати интервенцијом полиције. Упад се догодио током протеста више стотина људи због најновијих санкција Британије због иранског нуклеарног програма.

Неколико десетина иранских демонстраната, махом студената, упало је данас у амбасаду у центру Техерана и на још један простор амбасаде на северу престонице, бацајући каменице, молотовљеве коктеле и палећи документа амбасаде.

Демонстранти су са зграде амбасаде скинули заставу, запалили је и заменили иранском заставом.

Студенти, који су се сукобили са полицијом приликом заузимања зграде у центру иранске престонице, узвикивали су: "Треба преузети амбасаду Велике Британије" и "Смрт Енглеској".

Током дана стизале су опречне информације о томе да ли је неко од британских дипломата током упада био узет за таоца. Ирански медији су јавили да је шесторо британских дипломата више од два сата било заточено у амбасади, а да су успели да изађу из зграде након интервенције полиције.

Међутим, министар спољних послова Вилијам Хејг рекао је да су извештаји о стању особља амбасаде током поднева били збуњујући, али је демантовао вести да је неколико дипломата било узето за таоце.

Још један извор британске владе тврди да је забуна настала зато што је полиција неким дипломатама рекла да током протеста остану ту где јесу.

Хејг, који је председавао кризном састанку владе поводом инцидента у Техерану, рекао је да  упад у амбасаду представља тешко кршење Бечке конвенције и да се Иран суочава са озбиљним последицама, преноси Ројтерс.

"Сматрамо да је иранска влада одговорна што није успела да заштити нашу амбасаду", рекао је Хејг. 

У међувремену, иранско министарство спољних послова је за овај инцидент окривило малу групу демонстраната, истичући да је иранска влада у потпуности посвећена заштити дипломата и дипломатских представништва.

"Од надлежних власти је затражено да предузму неопходне мере и хитно размотре овај случај", наводи се у саопштењу министарства.

Упад у амбасаду догодио се дан пошто је Техеран одобрио закон којим се тражи да британски амбасадор буде протеран у року од две недеље, а односи две земље сведу на ниво отправника послова, пошто је Лондон недавно подржао проширење санкција Техерану.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару