Читај ми!

Други дан избора у Египту

Широм Египта јутрос су поново отворена биралишта. Излазност је велика, а избори протичу без већих проблема.

У Египту су јутрос отворена биралишта другог дана гласања на првим изборима од свргавања председника Хоснија Мубарака, јавиле су новинске агенције.

Према оценама западних медија, избори протичу без већих проблема, а излазност је велика.

"Раније није било сврхе гласати. Наши гласови били су потпуно неважни", рекла је у каирској четврти Шубра Франс пресу Мона Абдел Монеим, једна од неколико жена које кажу да гласају први пут.

Би-Би-Си наводи да већина демонстраната, који протеклих дана бораве на протестима на каирском тргу Тахрир, бојкотује гласање. Демонстранти страхују да би Врховни војни савет генерала Хусеина Тантавија могао да покуша да поврати власт.

Државна телевизија известила је да је 25 људи повређено у насиљу везаном за изборе, али посматрачи нису пријављивали веће насиље или неправилности, наводи Би-Би-Си. Гласање ће бити окончано 10. јануара, а коначни резултати се очекују 13. јануара.

Очекује са да ће исламисти добити највећи број гласова. За сада се не зна у ком временском периоду ће наредни скупштински састав радити, јер ће одлука о томе бити донета новим уставом, који ће бити усвојен после избора.

Гласачи ће поново изаћи на биралишта 29. јануара да би изабрали чланове горњег дома парламента, који углавном има уставотворну улогу.

За гласове бирача и 498 посланичких места, боре се партија "Слобода и правда", коалиција "Револуција се наставља", основана у октобру после устанка против Мубарака, која окупља групу левичарских партија и "Египатски блок", највећа либерална коалиција сачињена од 15 партија.

Деби Салафиста

Избори у Египту означили су и политички деби потенцијално моћног новог играча на сцени, ултраконзервативног исламског покрета познатог као Салафис.

На неколико бирачких места у Александрији у понедељак је било приметно присуство припадника тог покрета, чији су чланови препознатљиви по дугим брадама без бркова, односно дугим одорама и веловима код жена којима се од тела виде само очи.

"Свако ко се боји Салафиста не зна ко смо. Нор партија разуме религију на начин на који је то Бог желео и водиће нас на прави начин", рекла је 43-годишња Ум Ибрахим која је довела децу на гласање.

Очекује се да ће исламске партије добро проћи на изборима и да ће вероватно добити велики број места или већину у идућем сазиву парламента, што значи да ће се у Египту религија умешати у политику.

У верском блоку, после Мубараковог одласка с власти, Салафисти који се залажу за тврдокорну интерпретацију ислама и сегрегацију полова, представљају изазов за Муслиманско братство које је умереније.

Слафисти су против демократије и мисле да она омогућава људском закону за заобиђе Божји. Док либерали страхују од увођења исламског закона, неки у исламским кандидатима виде моралне особе које би теже подлегле корупцији.

Током предизборне кампање, они су на скупу у Александрији, припадници Салафиса прекрили су једну статуу тканином, пошто су се на њој налазиле и сирене, а један лидер тог покрета одбио је да учествује у ТВ емисији док водитељка не стави мараму на главу.

Ипак, Салафисти објашњавају да су исламске фракције привлачне зато што су, за разлику од либерала, преузели вођство у хуманитарном раду и социјалним програмима, као што су бесплатне лекарске и образовне услуге за сиромашне.

Покрет Салафис постоји деценијама, али је донедавно био изван политике. У последњој деценији, проширио се и стекао нове присталице, посебно међу сиромашнима. Ипак, многи Египћани још га виде као "увоз" из Саудијске Арабије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару