Читај ми!

Кључа Тахрир

Хиљаде Египћана окупило се на Тргу Тахрир у Каиру, како би још једном затражили одлазак војног режима са власти. Египатски имами подржали народ. Мухамед ел Барадеј се придружио демонстрантима. Војни савет саопштио да неће толерисати нестабилност уочи парламентарних избора. САД подржава демонстранте.

Неколико хиљада Египћана окупило се на централном каирском тргу Тахрир како би поново затражили одлазак владајућег војног савета који је најавио да ће спречити сваку врсту нереда уочи парламентарних избора у понедељак.

"Последња шанса је у петак... стабилност или хаос", порука је са насловне стране државног дневног листа Ал Ахрама која јасно одсликава стање у земљи после крвавих сукоба који су почели у суботу.

Харизматични имам Мазхар Шахин, познат и као "проповедник са Тахрира", предводио је молитву на каирском тргу након које је позвао окупљене грађане да истрају у захтевима за промену власти.

"Наша револуција је била тело без главе, а од данас ћемо имати и главу" рекао је имам окупљенима, у тренутку када се демонстрантима придружио нобеловац Мухамед Ел Барадеј, бивши директор ИАЕА, кога многи виде на месту следећег председника земље.

После молитве десетине присутних се окупило око Ел Барадеја кога су поздравили скандирањем "Фелдмаршал мора отићи", чиме су алудирали на смену фелдмаршала Хусеина Тантавија, команданта Врховног савета оружаних снага, Мубараковог дугогодишњег министра одбране који сада управља земљом.

Велики имам џамије Ал Азхар Ахмед ал Таџеб, најутицајније џамије у сунитском свету, такође је пружио подршку демонстрантима речима да се моли за њихову победу.

Подршка великог имама је без преседана у новијој историји Египта кога је на то место именовао председник земље. 

Са протеста ће бити поновљен захтев за моменталан одлазак са власти војног савета, који је одбацио такву могућност сматрајући да би то била "издаја народа".

Нови масовни скуп демонстраната долази после примирја које су у четвртак у поноћ постигле снаге безбедности са демонстрантима, који и даље држе блокаде у главној улици која води са Трга Тахрир ка министарству унутрашњих послова, које је, такође, било поприште сукоба.

Насиље, у којем је 41 особа убијена, од чега 36 у Каиру, а више од 2.000 људи повређено, довело је до оставке премијера Есама Шарафа.

Владајући војни савет оружаних снага у четвртак је понудио мандат за формирање нове владе Камалу Гензурију, бившем премијеру свргнутог председника Хоснија Мубарака.

За сада нема потврде те информације, али је Ал Ахрам на свом сајту пренео да је Ганзури прихватио да састави владу националног спаса уочи избора, јавила је агенција АФП.

САД подржава египатски народ

Сједињене Америчке Државе поново су подржале Египћане, који тражећи једноставнију и бржу транзицију у демократију после обарања режима Хоснија Мубарака, протестују на главном престоничком Тргу Тахрир.

"САД ће наставити да пружају подршку Египћанима у изградњи демократије која приличи славној историји њихове земље", наводе из Беле куће.

"Чврсто верујемо да на нову египатску владу одмах морају бути пренета стварна овлашћења", наводи се у саопштењу Беле куће и додаје да пренос власти мора да се одигра на праведан и свеобухватан начин који одговара легитимним тежњама Египћана.

Бела кућа је саопштила да дубоко жали због губитка људских живота и апелује на египатске власти да спроведу независну истрагу о околностима тих погибија.

Војне власти одбиле су захтеве демонстраната да одмах предају власт и јуче саопштиле да ће први круг парламентарних избора почети следеће недеље, као што је планирано, упркос сукобима у Каиру и другим градовима у којима је погинуло више од 30 људи.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару