Читај ми!

Хезболах на мети ЦИА

Сједињене Државе предале све притворенике у Ираку локалним властима. Задржан једино командант Хезболаха Али Муса Дакдук, осумњичен да је учествовао у убиству четири америчка војника.

Американци су ослободили све притворенике у Ираку - осим једног. Тај један је Али Муса Дакдук, за кога ЦИА каже да је "најгори од најгорих".

Овај потез уследио је само дан пошто је Хезболах растурио шпијунску мрежу ЦИА у Бејруту и ухватио десетак њених агената. Шпијуни ЦИА покушали су да разоткрију планове Хезболаха против Израела, а сада их вероватно чека ликвидација.

У међувремену, сви људи који су били у америчком притвору у Ираку предати су ирачким властима. Тај потез део је стратегије повлачења америчких војних снага из те земље, које би требало да буде готово до краја ове године.

Заменик министра правде Ирака Бушо Ибрахим потврдио је да је 37 људи пребачено у ирачки притвор.

Једини притвореник који није предат ирачким властима јесте либански командант у Хезболаху Али Муса Дакдук, повезан са смрћу четири америчка војника.

Вашингтон је забринут због могућности да Дакдук буде пуштен на слободу, уколико буде предат ирачким властима.

Дакдук је ухваћен 2007. године у Карбали, као члан шиитске герилске групе у оквиру Хезболаха, коју САД сматра терористичком организацијом. Њега Американци терете да је обучавао шиитске војнике који су нападали америче трупе.

Сједињене Државе још нису одлучиле шта ће да ураде са командантом Хезболаха.

Једна од опција је да га пошаљу у Америку на војно суђење, а за то би вероватно било неопходно одобрење ирачких власти.

На врхунцу војних сукоба у Ираку, америчка војска је у притвору држала чак 90.000 људи у тој земљи. Временом се тај број смањивао, било да су затвореници пуштани на слободу или пребацивани у ирачке притворне јединице.

У овом тренутку, војне снаге САД у Ираку броје 20.000 чланова у укупно осам база. Званичници САД и Ирака дуго су преговарали о томе да ли би део трупа могао да остане у земљи и после крајњег рока тј. Нове године.

Међутим, Ирак је одбио да пружи заштитне гаранције америчкој војсци, па се од тога одустало.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару