Читај ми!

Дипломатска офанзива Америке

Потписивање билатералних споразума САД са Аустралијом и Филипинима о војној сарадњи све више брине Кину. Пекинг оцењује потезе Вашинготна "неумесним". Архипелаг Спратли у Јужном кинеском мору регионални камен спотицања.

Америка ће послати додатне трупе на север Аустралије, у складу са новим билатералним војним споразумом који предвиђа да у Аустралији буде распоређено 2.500 америчких војника, рекла је аустралијска премијерка Џулија Гилард после разговора с америчким председником Бараком Обамом.

САД неће имати сталну војну базу у Аустралији, али ће повећати број војника који прелазе преко њене територије, пошто им Аустралија омогућава бољи приступ Јужном кинеском мору него америчке базе у Јапану и Јужној Кореји.

Власти Аустралије, која је традиционални амерички савезник, планирале су да се посета америчког председника поклопи са обележавањем 60 година АНСУС-а, војног савеза САД, Аустралије и Новог Зеланда.

Јењавање ратова у Авганистану и Ираку пружа Вашингтону могућност да посвети већу пажњу тензијама у Јужном кинеском мору, важној трговинској транспортној пловној рути коју САД желе да задрже отвореном.

Амерички председник ће даље кораке Вашингтона у региону изнети у обраћању аустралијском парламенту у Канбери. Обама ће потом отпутовати у Дарвин, главни град аустралијске ретко насељене Северне територије који важи за капију Југоисточне Азије, где ће најавити планове за заједничку обуку и вежбе више хиљада америчких маринаца и аустралијске војске.

Пекинг негодује

Јачање војне сарадње између Аустралије и САД "вероватно је прилично неумесно", изјавио је у Пекингу један од портпарола кинеског министарства иностраних послова Лиу Веимин.

"Прилично је неумесно јачати и проширивати такве војне сарадње и то није у интересу региона", рекао је Веимин.

САД су међутим, одмах одбациле критике Пекинга, оцењујући да је јачање војне сарадње САД и Аустралије "сасвим умесно".

Филипини у америчком загрљају

Амерички државни секретар Хилари Клинтон нагласила је да САД пружају војну и дипломатску подршку Филипинима у све оштријем спору са Кином око једног архипелага у Јужном кинеском мору.

Хилари Клинтон и њен филипински колега Алберт дел Росарио су на палуби америчког разарача Фицџералд у Манилском заливу потписали декларацију која позива на одржавање мултилатералних преговора за решавање спорова на мору, као што је онај у Јужном кинеском мору.

Хилари Клинтон је рекла да ће САД на Источноазијском самиту који се ове седмице одржава на индонежанском острву Бали "свакако очекивати и учествовати у отвореним и искреним разговорима", укљуцчујући и оне о изазовима на мору и начинима за њихово превазилажење.

САД су саопштиле да помажу свом дугогодишњем савезнику у Азији да ојача слабу морнарицу док се са Кином спори око потенцијално нафтом богатих острва Спратли, која се налазе на једном од најважнијих поморских путева у свету.

Дел Росарио је оценио да је подршка Вашингтона "снажнијој, поузданијој одбрани Филипина" кључна за стабилност и заједничке циљеве у Јужном кинеском мору и додао да његова земља намерава да тражи арбитражу УН у територијалном спору.

Око архипелага Спратли у Јужном кинеском мору, у чији састав улази 190 острва и гребена, споре се Кина, Филипини, Вијетнам, Тајван, Малезија и Брунеј и страхује се да би та острва могла да постану нова тачка раздора у Азији.

Пекинг не жели да се то питање интернационализује и настоји да га реши на билатералној основи, посебно са сваком државом.

Међутим, САД желе да се разговара о Јужном кинеском мору, чијим путевима у трговинској размени прође годишње више од пет хиљада милијарди вредне робе, како би оно остало отворено за неометан саобраћај.

Чарлс Капчан са Универзитета Џорџтаун истакао је да ће земље југоисточне земље Азије, као и Јапан и Јужна Кореја, вероватно, поздравити веће ангажовање САД у региону као противтежу Кини.

"Они виде да ће Кина бити доминантна економска сила у региону, а још је нејасно каква ће бити њена геополитичка улога и зато желе да обнове односе са САД као противтежу кинеској сили", рекао је Капчан.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
37° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару