Читај ми!

Симболично суђење Бушу и Блеру

Малезијски активисти најавили да ће у суботу почети симболично суђење бившим лидерима САД и Велике Британије, Џорџу Бушу и Тонију Блеру због злочина против мира у Ираку. Ту инцијативу покренуо бивши премијер Малезије Махатир бин Мохамад, који се противио инвазији на Ирак из 2003. године.

Антиратна иницијатива "Трибунал за ратне злочине у Куала Лумпуру", најавила да ће у суботу у главном граду Малезије симболично почети суђење бившим лидерима САД и Велике Британије, Џорџу Бушу и Тонију Блеру због злочина против мира у Ираку.

Један од чланова иницијативе, малезијски адвокат Јакоб Хасан Марицан, рекао је да ће се симболични трибунал окупити у суботу, чиме ће почети четвородневно јавно суђење на којем треба да буде утврђено да ли су Буш и Блер починили злочине против мира и прекршили међународно право током инвазије Ирака.

"Те људе, који уживају кривичноправни имунитет, желимо да ставимо пред суд на овом форуму, како бисмо доказали да су они починили ратне злочине", рекао је Марицан агенцији АП.

"Трибунал за ратне злочине у Куала Лумпуру" иницирао је пензионисани бивши премијер Малезије Махатир Мохамад, који се чврсто противио инвазији на Ирак из 2003. године коју су предводиле Сједињене Америчке Државе.

Суђење је заказано пошто је Малезијска мировна задужбина коју је основао Махатир Мохамад две године прикупљала информације од људи који су страдали у ирачком рату. Међу тужиоцима ће бити амерички професор међународног права Френсис Бојл из Илиноиса.

Марицан је напоменуо да су активисти Трибунала послали су Бушу и Блеру информације о оптужбама на њихов рачун, али да нису добили никакав одговор.

Уколико седмочлани панел судија прогласи Буша и Блера кривим, они ће бити увршћени у симболични "Регистар ратних злочинаца".

Иницијатива је настала по моделу Вијетнамског панела за ратне злочине који су 1967. године сазвали филозофи Бертран Расел и Жан-Пол Сартр и који је заседао у Шведској и Данској.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 30. јун 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару