Читај ми!

Асад гази опозицију, 70 мртвих

Више од 70 особа погинуло је у жестоким сукобима у Сирији. Због напада на турска представништва Анкара прети Дамаску укидањем испорука струје и захтева тренутни прекид сукоба.

У крвавим сукобима снага безбедности и противника режима сиријског председника Башара ал Асада погинуло је више од 70 људи, саопштиле су невладине организације за заштиту људских права.

Према тим подацима, 26 цивила, 34 војника и 12 дезертера погинуло у оружаним сукобима, док је 60 особа повређено.

Те податке је објавила сиријска Опсерваторија за људска права чије је седиште у Великој Британији.

Већина жртава страдала је у Дери где је пре осам месеци, 15. марта, почела општа побуна против режима сиријског председника Башара ел Асада. Четири цивила погинула су у сукобу са снагама безбедности у Хомсу.

Сиријска невладина организација саопштила је да страхује да би број жртава могао да буде и већи јер су неки од повређених у критичном стању.

САД траже од Арапске лиге да на сутрашњем састанку упути претећу поруку Асаду, како би га приморали да заустави насиље против свог народа.

"Тражимо од Арапске лиге да пошаље поруку сиријском председнику да мора да омогући демократску транзицију и прекине са насиљем против свог народа", рекао је портпарол Стејт департмента Марк Тонер.

Током побуне против председника Асада, која је почела пре осам месеци, убијено је више од три и по хиљаде људи.

Сукоб Анкаре и Дамаска

После напада на турска дипломатска представништва у Сирији Анкара запретила Дамаску да ће размотрити прекидање испоруке струје.

"Уколико се овакав курс у Сирији настави ми ћемо размотрити даље испоруке струје Сирији", изјавио је данас министар енергије Танер Јилмаз, пренеле су новинске агенције.

Једна од реакција на напад на турска представништва јесу у и протурске демонстрације, које су одржане у неколико сиријских градова.

У месту Алепо, на југу земље, противници режима председника Сирије Башара ел Асада су синоћ одржали демонстрације на којима су узвикивали "хвала турској влади" и "хвала арапским лидерима", преноси агенција АФП, позивајући се на медије у Истанбулу.

Ово је био одговор на демонстрације које су прошлог викенда присталице ел Асада одржале испред турске амбасаде у Дамаску и конзулата у местима Алепо и Латакија, на којима су осудили владу у Анкари и Арапску лигу који се залажу за прекид насиља у Сирији и, уколико то изостане, увођење санкција против режима.

Протести су одржани и испред амбасада Саудијске Арабије, Јордана и Катара.

Амбасада Јордана у главном граду Сирије нападнута је пошто је краљ Јордана критиковао власти Сирије због насилног гушења антивладиних демонстрација.

Министарствo иностраних послова Јордана саопштило је да се јуче око 100 демонстранта окупило пред Амбасадом у Дамаску пошто је краљ Абдулах II изјавио за Би-Би-Си да би Асад требало да се повуче.

Турска је оштро осудила протесте Асадових присталица и затражила од Дамаска да појача мере безбедности око дипломатских представништава. У Анкари је у међувремену одлучено да се из Сирије повуку чланови породица дипломата који су на служби у тој земљи.

Министри спољних послова земаља чланица Арапске лиге су прошлог викенда одлучили да суспендују Сирију из те организације, што је Турска поздравила.

У Анкари траже да режим у Дамаску прекине насиље према грађанима и да неодложно почне демократске промене.

Број коментара 19

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару