Читај ми!

Велика офанзива против Курда

У офанзиву против курдских побуњеника укључено 10.000 турских војника. Иран спреман да помогне у сламању курдских бораца. Због одбијања да курдске борце назове терористима, агенција "Ројтерс" изложена бојкоту у Турској.

Турска војска је појачала нападе на положаје курдских побуњеника и у акцију је укључено око 10.000 војника, артиљерија и ваздухопловство, саопштили су званичници у Анкари.

Против побуњеника из Радничке партије Курдистана (ПКК), сада се бори 22 батаљона турске војске, али армија не саопштава колико се њих налази у пограничном подручју Турске, а колико у северном Ираку, преноси агенција АП.

Према писању локалних медија верује се да је већина војника данас ушла у суседну земљу, мада за то засад нема званичних потврда. Турски дневник Сабах пише да већину војних снага које су укључене у офанзиву чине специјалне јединице.

Према француској агенцији АФП, представник ПКК у Ираку изјавио је да су они спремни да пруже отпор и да "ће поздравити" турске војнике.

У офанзиви која је ушла у трећи дан и која је највећа од 2008. године, убијено је преко 20 курдских герилаца, а нема података о жртвама у редовима турске војске.

Пре три године, после сличног напада Курда, турска војска је упутила преко 10.000 војника на север Ирака у борби против побуњеника.

У међувремену курдска новинска агенција Фиратњуз објавила је фотографије и сахрану седам герилаца који су погинули у сукобима са турским снагама.

Турска је покренула акцију у среду после неколико напада курдских бораца у којима је убијено 24 војника, а цела земља је у шоку и јавност тражи да се "терористи" казне за своја злодела.

О томе колико је јавност шокирана, говори и податак да је британска новинска агенција Ројтерс изложена бојкоту турских банака и других финансијских институција, зато што у својим извештајима курдске побуњенике одбија да назове терористима.

Иран ће помоћи Турској

Осим Радничке партије Курдистана у регионима где живи Курди делује и "сестринска" Партија за слободан живот Курдистана (ПЈАК), која је осим у Турској, нападала снаге безбедности и у Ирану.

Турска ће затражити од Ирана сарадњу у борби против курдских побуњеника који се деценијама боре за аутономију свога народа.

Анкара и Техеран су и раније предузимали координиране акције против курдских побуњеника, који су нашли уточиште у планинама северног Ирака и одатле нападају одређене циљеве у Турској и Ирану.

У Анкари борави шеф иранске дипломатије Али Акбар Салехи и борба против курдских сепаратиста су главна тема разговора са водећим турским званичницима, јављају новинске агенције.

"ПКК и ПЈАК су наш заједнички проблем. Потребна је озбиљнија сарадња у борби против њих", истакао је министар Салехи, који је стигао у Турску на позив Анкаре.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару