Читај ми!

Турска војска упала у Ирак

Турски командоси упали у северни Ирак у потрази за курдским побуњеницима који су убили 26 турских војника. Турски председник Гул обећао "велику освету". Стручњаци процењују да би напад могао да буде увод у ширу војну интервенцију.

Војне трупе Турске упале су рано јутрос у северни Ирак како би се обрачунале са курдским побуњеницима, који су уторак убили 26 и ранили 18 турских војника у југоисточној Анадолији.

Председник Турске Абдулах Гул обећао је "велику освету" за напад у коме су погинули турски војници. Он је додао да ће терористи платити велику цену за своје поступке и да нико ко жели да потчини турску државу не може да буде на добитку.

У првим окршајима турске војске и побуњеника на југу Турске, погинуло је 15 курдских герилаца, јавила је агенција Ројтерс.

Како су агенцији Ројтерс навели неименовани војни извори, турска авијација извела је више напада на планинско подручје на северу Ирака, где се налазе базе курдских побуњеника, али још увек нема извештаја о ефектима тих напада.

Војни извори су додали да су хеликоптери превезли око 500 турских командоса на стратешке тачке седам до осам километара у дубину ирачке територије. 

У северноирачком планинском региону Кандила, налази се једна од главних база Радничке партије Курдистана која је забрањена у Турској. Курдска агенција Фиратњуз јавила је раније да су турске снаге преко два прелаза ушле на територију Ирака у потрази за курдским побуњеницима.

Процењује се да би јутрошњи упад у суседну земљу могао да буде увод у масовну војну интервенцију копнених снага, које су већ данима у стању приправности.

У међувремену, Радничка партија Курдистана преузела је одговорност за јучерашњи напад на припаднике турске армије у југоисточној Анадолији.

На вебсајту те партије се истиче да је "убијено и рањено сто припадника турских снага безбедности". У Анкари је, међутум, званично речено да су убијена 24 војника, док је 18 рањено.

Према тврдњама посматрача, синоћни напад је други најтежи напад бораца Радничке партије Курдистана на турску војску, откако је та забрањена партија 1984. године почела побуну захтевајући аутономију курдских области на истоку земље.

Турски парламент је почетком месеца усвојио резолуцију по којој армија може, кад оцени да је то потребно, да упадне у северни Ирак и да се тамо обрачуна са "курдским терористима и сепаратистима".

Генерални секретар НАТО-а Андерс Фог Расмусен осудио је "терористичке нападе" у Турској и изразио солидарност са породицама жртава, наводи се у изјави објављеној на сајту Алијансе.

Нападе Курда осудио је и амерички амбасадор у Турској.

"Као пријатељ и савезник, Сједињене Америчке Државе ће наставити да подржавају владу и грађане Турске у борби против Радничке партије Курдистана, које је САД званично прогласио за терористичку организацију", рекао је амерички амбасадор, преноси Би-Би-Си.

Отказивање посета премијера Тајипа Ердогана Казахстану и шефа дипломатије Ахмета Давутоглуа Србији, могао би да буде знак, како се незванично оцењује, да предстоји шира војна интервенција у суседној земљи.

Број коментара 28

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару