Читај ми!

Креативним изумима до профита

Женско седиште за бицикл, ћебе са рукавима или мајица за дојиље и ћебе са рукавима, можда делују као шашави проналасци, али представљају доказ да креативне идеје могу да донесу профит. Улагањем у научна и креативна истраживања Шведска негује креативно друштво, пуни буџет и отвара нова радна места.

Значајним улагањем у научна и креативна истраживања Шведска, поред неговања креативног друштва, успева поприлично да напуни буџет и отвори нова радна места.

Седиште за бицикл прилагођено женама, боца за воду која се пуни са стране јер вам је судопера мала, мајица за дојиље и ћебе са рукавима које греје током читања, наизглед су шашави проналасци.

Ипак, када се продају у милионима комада, поред поена за креативност, то држави доноси и огромну количину новца.

Шведска, зато, сваке године потроши четири одсто буџета на научна и креативна истраживања, што је 13 пута више од издвајања Србије за исте намене. По томе је друга у свету, одмах иза Израела.

Аника Рембе, из Шведског института, каже да та земља има веома дугу традицију инвестирања у истраживања и развој. Влада и индустрија улажу како би се подржале нове идеје и иновације.

"Током година смо установили тространи систем. Прво, имате индустрију са интересом за научни развој, затим имате академију, универзитете и институте који такође имају интерес за истраживањима. На крају имате учешће власти у подршци истраживањима, али у сарадњи са индустријом како би иновације имале употребну вредност", каже Рембе.

Швеђани кажу да је кључ успеха тимски рад и подсећају да су у недељи додела Нобелових награда, признања углавном однели тимови. Важан чинилац је образовање.

"Мислим да је школски систем веома заслужан за иновативно размишљање, јер је веома битно што раније почети са таквим размишљањем", тврди аташе за културу Хелен Ларшон.

Савет Швеђана је да не треба расипати енергију и да Србија мора да пронађе поље на коме ће њени изуми бити конкурентни.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару