Читај ми!

Тајван неће са Кином

Председник Тајвана Ма Јингџеу одбацио позив Кине на уједињење. Председник Кине јуче одбио могућност да Тајван буде признат и позвао на уједињење две државе.

Тајвански председник Ма Јингџеу одбацио је позив кинеског председника Ху Ђинтаоа на уједињење са Кином, залажући се за статус кво и демократизацију континенталне Кине.

"Ми смо за статус кво без уједињења, без независности и без примене силе", изјавио је председник Тајвана поводом обележавања стогодишњице кинеске револуције која је почела 10. октобра 1911. године, када је свргнута царска власт.

"Статус кво је у великој мери смањио тензије и на једној и на другој страни и добио подршку међународне заједнице", рекао је Ма Јингџеу на комеморацији у Тајпеју.

Кинески председник Ху Ђинтао позвао је јуче на уједињење Кине и Тајвана на обележавању стогодишњице кинеске револуције.

Обраћајући се највишим званичницима кинеске Комунистичке партије, међу којима је био и бивши председник Ђанг Цемин, Ху је одбацио могућност да Кина призна независност Тајвана.

"У највећем и основном интересу кинеског народа, а и наших сународника са Тајвана било би поновно уједињење (Кине и Тајвана) на миран начин", рекао је кинески председник, додајући да Кина мора да појача своје противљење независности Тајвана, али и да ојача сарадњу и размену међу сународницима с обе стране.

"Отопљавање" односа

Тајван је стекао независност после окончања грађанског рата 1949. године, али Пекинг то не признаје сматрајући Тајван одметнутим делом своје територије.

Након избора председника Ма Јингџеуа 2008. године, који је присталица јачања веза с Кином, односи Пекинга и Тајпеја су побољшани. Кина је главни трговински партнер Тајвана и прва дестинација тајванских инвеститора.

Кина без много помпе обележава народну побуну из 1911. године, у којој је свгнута са власти династију Ђинг и окончало Кинеско царство, старо више хиљада година.

Међутим, већ крајем двадесетих година прошлог века дошло је до сукоба између Куоминтанга (Националне партије кинеског народа) и новоформиране Комунистичке партије. Избио је грађански рат који се завршио 1949. године победом комуниста и бежањем присталица Куоминтанга на Тајван.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару