Читај ми!

Египат, корак уназад

У Каиру уведен полицијски час после најгорег насиља у престоници од рушења режима Хоснија Мубарака. У сукобу Копта и снага безбедности убијено најмање 24 људи, а ухапшено десетине особа осумњичених за изазивање хаоса. Нереди ће Египат вратити уназад, поручио премијер Есам Шараф.

Египатске власти увеле су полицијски час у Каиру, после најгорег насиља у престоници од рушења режима Хоснија Мубарака, у којем је убијено најмање 24, а повређено више од 200 људи.

Ухапшено je десетине особа осумњичених за изазивање хаоса. Засад се не открива њихов идентитет и верска припадност, а државна телевизија јавља да су власти појачале мере безбедности око кључних објеката у Каиру, пошто се страхује од нових немира и сукоба.

"Ови нереди вратиће Египат уназад. Уместо да градимо модерну демократску државу, ми назадујемо. Постоје сумње да су умешани и страни и домаћи непријатељи који настоје да дестабилизују земљу", рекао је премијер Есам Шараф.

Најмање 24 људи је убијено, а више од 200 повређено у сукобима хришћана Копта и безбедносних снага.

Полицијски час у Каиру трајаће од поноћи до седам сати ујутру, а влада је за данас заказала ванредну седницу. Премијер Шараф апелује на Египћане да не дозволе да земља потоне у религијске сукобе.

"Оно што се дешава нису сукоби муслимана и хришћана, већ покушаји да се изазову хаос и неслагања", написао је Шараф на свом Фејсбук профилу, пренео је Би-Би-Си.

Неколико хиљада људи, међу којима су углавном били Копти, огорчени због паљења хришћанске цркве на југу Египта, бацало је каменице и молотовљеве коктеле на полицију, запаливши и неколико возила.

Протести су започели испред зграде државне телевизије, али су се убрзо пренели и на Трг Тахрир, поприште демонстрација против Мубарака у фебруару.

Копти су узвикивали: "Људи траже пад маршала", алудирајући на Хусеина Тантавија, шефа владајућег Врховног савета оружаних снага. Стотине Копта раније је испред зграде телевизије тражило оставку гувернера јужне провинције Асван, Мустафе ел Саједа.

Коптска црква у селу Меринаб у Асвану запаљена је 30. септембра непосредно пошто је Ел Сајед наводно рекао да је изграђена без дозволе.

Министри Европске уније осудили су сукобе у Египту. Висока представница ЕУ за спољне послове Кетрин Ештон изјавила је у Луксембругу да је египатска влада дужна да штити све припаднике свог народа, без обзира на порекло, веру и ставове.

Број коментара 20

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару