Читај ми!

Амерички небески аргументи

Један од републиканских кандидата за председничке изборе у САД Мит Ромни истакао да је Бог створио Америку да доминира светом. Ромни оптужио Барака Обаму да је намерно ослабио нацију и истакао да Русију води човек који мисли да је Совјетски савез био нешто добро.

Републикански фаворит за председничке изборе у САД 2012. године Мит Ромни рекао је да Америка треба више да се позабави спољном политиком, објашњавајући да је "Бог створио САД да доминирају светом".

Републикански кандидат је изабрао војну школу у Чарлстону, у америчкој држави Јужна Каролина, за свој први говор о спољној политици САД.

"Бог није створио ову земљу да буде нација следбеника. Америци није суђено да буде једна од неколико једнаких светских сила", рекао је Ромни.

Упитан да ли би свет би био опаснији уколико Вашингтон не би водио главну реч, републикански кандидат истакао је да "Америка мора да води свет, а уколико то не учини, неко други ће".

"Америка треба да сарађује с другим земљама, али треба и да задржимо право да реагујемо како мислимо да треба у заштити националних интереса", поручио је Ромни, окружен кадетима.

Један од републиканских кандидата за председника оптужио је председника САД Барака Обаму да је намерно ослабио економију, одбрану и америчке вредности.

"Ако не желите да Америка буде највећа земља на свету, онда ја нисам ваш председник. Таквог председника имате сада", рекао је Ромни.

"САД треба увек да задрже и позицију војне суперсиле како би разувериле потенцијалне агресоре и штитиле савезнике", рекао је Ромни и подсетио присутне на политику бившег председника Џорџа Буша о превентивним нападима.

Ромни је додао да би његова екипа сарадника за спољну политику и безбедност, ако дође у Белу кућу, била слична Бушовој.

На том списку је Ден Сенор, бивши портпарол прелазне власти коалиције у Ираку, која је успостављена после америчке инвазије Ирака у марту 2003. године. На листи је и Меган О-Саливен, бивша Бушова сарадница за националну безбедност задужена тада за Ирак и Авганистан.

Ромни је рекао да треба обратити пажњу "на анти-америчке визије у Ирану, Северној Кореји, Венецуели и Куби".

Републикански кандидат је поменуо Кину која жели да посетане "суперсила" и Русију "коју води човек који мисли да је Совјетски савез био нешто добро, а не лоше".

Према последњој анкети, Ромни је републикански фаворит са 22 одсто подршке, испред Хермана Кејна са 17 одсто и Рика Перија са 14 одсто подршке.

Број коментара 43

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару