Читај ми!

Кинески шпијун пред руским судом

Кинески шпијун који је покушао да дође у посед нацрта руског ракетног система "С-300" ускоро ће се нађи пред судом у Москви. Запрећена казна до 20 година затвора.

Тужиоци у Москви предали су суду случај кинеског шпијуна, за којег се сумња да је покушао да дође у посед нацрта руског ракетног система "С-300".

Руска Федерална служба безбедности је саопштила да је шпијун ухапшен у октобру прошле године, али је случај тек сада предат суду у Москви. У случају да буде осуђен, чека га казна затвора до 20 година.

Држављанин Народне Републике Кине, који је у Москви радио као преводилац током посета кинеских званичника, покушао је да откупи документацију израде ракетног система "земља-ваздух" типа "С-300", наводи се у саопштењу ФСБ.

Ракетни систем "С-300" способан је да обори авионе, крстареће и балистичке ракете на даљинама до 200 километара и на висини до 28.000 метара. Ракете испаљене из тог система могу да се крећу брзином од 3.600 до чак 10.000 километара на час.

Претходних година, Русија је забранила продају система "С-300" Ирану и Сирији због јаког међународног притиска.

Војска НР Кине је још почетком деведесетих купила од Русије систем "С-300", али не поседује технологију за његову производњу.

Пекинг је неколико деценија највећи купац руског наоружања, а највише купују авионе и подморнице. Кинески буџет за одбрану је ове године порастао 12,7 одсто, на 91,5 милијарди долара и највећи је у свету после буџета САД.

Почетком септембра, двојица професора војне академије у Санкт Петербургу оптужена су за шпијунажу и наводну продају руских војних тајни Кини.

Претходно су 2007. године четворица руских безбедносних званичника осуђена на казне до 11 година затвора због продаје ракетне технологије Пекингу за два милиона долара.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару