Читај ми!

Страх од освете Ал Каиде

Њујорк у приправности због могуће освете терориста после убиства Анвара ал Авлакија. Ал Каида није потврдила убиство. Правна полемика у САД, јер је Алаки био амерички држављанин, а убијен је без суђења.

Њујоршка полиција је у приправности због могуће освете после убиства Ал Авлакија, познатог и као "инернет џихадиста", који је рођен у Сједињеним Америчким Државама.

Јеменска и америчка влада потврдиле су да је истакнути члан терористичке мреже Ал Каиде, свештеник Анвар ал Авлаки, убијен током америчке војне акције у Јемену.

Чињеница да је "налог за ливидацију" издат против америчког држављанина изазвало је реаговања многих организација за заштиту грађанских слобода у САД, које указују да је тиме влада преузела овлашћења судова за одређивање нечије кривице.

Ал Авлаки, један од лидера Ал Каиде на Арабијском полуострву, први је Американац кога је америчка администрација ставила на листу оних који представљају непосредну опасност по САД и стога одобрава њихово убиство.

Он сам никада у САД није оптужен ни за какав злочин, никаква истрага није спроведена, нити је покретнут судски процес против њега, тако да се, строго правнички гледано, на тој листи нашао само на основу поверљивих информација обавештајних служби.

Пети амандман америчког Устава каже да ниједан грађанин САД не може бити лишен живота, слободе или имовине без одговарајућег судског процеса.

Породица А -Авлакија покренула је прошле године тужбу против администрације, што је федерални суд у Вашинготну одбацио.

Тајна листа за одстрел

Постоје три аргумента америчке администрације у овом случају. Ал Авлаки је представљао непосредну претњу јер је јасно најављивао намеру да организује нападе на САД и убија америчке грађане, затим, борио се у редовима непријатеља у оружаном сукобу и, треће, његово хапшење није било изводљиво.

Листа са именима оних за које је Бела кућа одобрила да их ЦИА или војска ухвате или убију као терористе, води се као тајна.

Докази против њих такође су тајни, а мете никада и не могу да буду потпуно сигурне да ли су уопште на тој листи, мада неки свакако у то не сумњају.

Чланови више исламистичких форума изразили су неверицу да је један од лидера јеменског огранка Ал Каиде Анвар ал Авлаки убијен у нападу америчких беспилотних летелица у Јемену.

Очекују званичну потврду Ал Каиде, која обично на исламске форуме поставља потврде о неком нападу, неколико дана пошто се он одиграо, преноси Ројтерс.

Јеменски огранак Ал Каиде преузео је одговорност за смртоносносне нападе извршене на дан када је један од њених лидера, Анвар ал Авлаки, убијен у нападу америчке беспилотне летелице.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
38° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару