Читај ми!

Убијен "интернет џихадиста"

Анвар ел Авлаки, један од лидера терористичке мреже Ал каиде на Арабијском полустрву, убијен је у Јемену, у ваздушном нападу.

Један од вођа Ал Каиде Анвар ел Авлаки, рођен у САД, убијен је 140 километара од Сане, главног града Јемена. Авлаки је најзначајнији убијени вођа Ал Каиде, после Осаме бин Ладена, који је у мају убијен у Пакистану.

Авлаки је учествовао у покушају обарања америчког авиона изнад Детроита, 2009. године.

Авлаки је и први амерички држављанин који се нашао на листи америчке владе за одстрел.

Авлаки (40), кога су америчке обавештајне службе идентификовале као "шефа спољних операција" јеменског огранка Ал Каиде, убијен је у нападу америчких беспилотних летелица.

Пореклом је из Јемена, рођен је и одрастао у САД, а постао је моћно оруђе Ал Каиде за регрутовање следбеника на Западу.

На њега се, као надареног проповедника на арапском и енглеском, вештог на интернету, на Западу гледало као на могући модел нове генерације лидера Ал Каиде.

Авлаки је последњих година постао активан у регрутовању следбеника на Западу, због чега су у Вашингтону почели да га сматрају највећом директном претњом по САД.

Пошто је амерички председник Барак Обама прошле године у априлу одобрио да се Авлаки нађе на листи оних које треба "ухватити или убити", америчке снаге за специјалне операције покушале су неколико пута да га ликвидирају.

Сама акција ликвидације тог, како је називан "интернет џихадисте" слична је оној у којој је убијен Бин Ладен, али су у акцији сарађивале и локалне власти и није било командоса на терену, што значи ни покушаја да га ухвате живог.

Aмерички председник Барак Обама изјавио је да је смрт Анвара ел Авлакија "тежак ударац" који је нанет Ал Каиди и да Сједињене Америчке Државе остају и даље "одлучне" да униште све терористичке мреже. 

И британски министар иностраних послова Вилијам Хејг оценио је да је смрћу Авлакија нанет "још један озбиљан ударац" Ал Каиди, додајући да је потребно и даље вршити притисак на ту терористичку мрежу и њене огранке и бити опрезан према претњи коју та организација представља.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
38° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару