Читај ми!

Чешки председник критиковао ЕУ

Председник Чешке Вацлав Клаус поново критиковао Европску унију и степен демократије у заједници. Проблеми држава не могу бити глобални и тичу се пре свега основног стуба демократије, националне државе, истакао Клаус.

Председник Чешке Вацлав Клаус је у Вашингтону поново критиковао Европску унију и тренд све дубље интеграције и оценио да демократија не може бити у заједници од 27 држава.

"Не слажем се са досадашњим мишљењем да због глобализације треба створити и глобалну управу. Чињеница да слични проблеми постоје у многим земљама, не значи да су они глобални", рекао је председник на предавању у Ентерпрајз институту, у Вашингтону.

Централизација државне управе у Европи је по Клаусовој оцени потпуно погрешан пут.

"То значи слабљење основног стуба демократије, националне државе", рекао је Клаус и оценио да америчка држава Албама има више могућности да сама доноси законе него Португал, који је у ЕУ.

За садашњу финансијску и дужничку кризу у Европи Клаус је оптужио владе, а не тржиште: "То није била грешка тржишта, како се сада радо тврди. Неоспорно је да се у кризи нашла и цела концепција европске интеграције, а дужничка криза еврозоне је само врх леденог брега", рекао је председник.

Клаус је истакао да је у еврозону, која је, према његовим речима, вештачко стварање европске монете, уложено толико капитала да ће преживети.

Као највећу опасност и претњу слободи грађана у целом свету, у предавању названом "Да ли је данашњем западном свету гарантована слобода" Клаус је поново означио разне појаве које он означава новим кованицама које не постоје у чешком језику.

"Свима је стало да се поштују људска права, али многи од нас се боје 'хјуман-рајтизма'. Обогаћују нас разне културе, али не и мултикултурализам. Морамо да обезбедимо једнака права за жене али имамо много разлога за критику феминизма" објаснио је Клаус.

Чешки председник је закључио у говору у Вашингтону да данас живи у много бољем свету него за време комуниста, али да ни данас слободе нису унапред гарантоване.

"То је свет који ме је разочарао много више, него што сам мислио у време пада комунизима", рекао је Клаус.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару