Читај ми!

Обамин план за спас

Председник САД Барак Обама објавио је план за опорезивање богатих. У телевизијском обраћању из Беле куће, Обама је рекао да ће, уколико САД не реагује одмах, терет дуга пасти на будуће генерације. Водећи републикански конгресмени одбацили план.

Амерички председник Барак Обама објавио је свој план повећања пореза за богате Американце, чиме би се у наредној деценији у буџет слило 1,5 хиљада милијарди долара.

То је део Обаминог предлога пакета за смањење дефицита у истом периоду, у износу од три хиљаде милијарди долара, коме се републиканци најжешће противе.

У телевизијском обраћању из Беле куће амерички председник је рекао да ће, уколико САД не реагује одмах, терет дуга пасти на будуће генерације.

"Вашингтон мора да живи у складу са средствима које има на располагању. Морамо укинути оно што не можемо да приуштимо, како бисмо уштедели и платили за оно што је неопходно", истакао је амерички председник.

Водећи чланови Републиканске партије у Конгресу одбацили су план америчког председника, а на примедбе републиканаца, Обама је одговорио да се довођење буџета у ред не може извести само смањењима трошкова, већ и повећањима прихода.

Републиканац Пол Рајан, председавајући буџетског одбора Конгреса, критиковао је Обамин план као "класни рат", на шта је амерички председник одговорио да "није у питању класни рат, већ чиста математика".

Председник Представничког дома Конгреса Џон Бејнер је, такође, критиковао Обамин предлог, истичући да се богати могу више опорезовати, али да то неће допринети да америчка економија буде динамичнија.

Новим предлогом председника САД даје се финансијско покриће његове иницијативе за отварање нових радних места, који је изложио почетком септембра. Тај план, вредан око 447 милијади долара, предвиђа подстицаје за послодавце, проширење бенефиција за незапослене и нове државне инвестиције у инфраструктуру.

Обама је подсетио да су у претходној деценији смањења пореза, два велика рата и рецесија, претворили велики амерички суфицит у тежак дефицит.

Званичници администрације су раније објавили да ће Обамин план значити да се порези за оне који зарађују више од милион долара годишње, изједначе по стопи са средњом класом. Те мере ће се односити на око 450.000 Американаца.

"Треба да поједноставимо порески систем и да опорезивање учинимо праведнијим", рекао је Обама у вези са том изменом и оценио да богати треба да плате "свој део" у смањивању пореског дефицита.

Бафетово правило

У оквиру исте реформе пореза, Обамин план предвиђа да 800 милијарди у наредној деценији стигне од престанка важења пореских олакшица за Американце који зарађују више од 200.000 долара годишње, односно 250.000 за брачне парове.

Тај предлог већ је назван Бафетово правило, по америчком милијардеру који је у више наврата критиковао порески систем у коме најбогатији грађани плаћају сразмерно мање од припадника средње класе.

"Свака реформа треба да полази од једноставног принципа: средња класа не треба да плаћа веће порезе од богатих. То кажем врло директно. Секретарица Ворена Бафета не треба да плаћа већи порез од самог Ворена Бафета. То се не може ничим оправдати."

Исти план предлаже и око 580 милијарди уштеда у програмима за које се средства аутоматски издвајају из буџета без одобрења Конгреса, а у које спадају издвајања за здравствену заштиту старијих грађана, где се планира уштеда од 248 милијарди, као и за оне са ниским приходима, затим субвенције за фармере и бенефиције владиних службеника.

Још око 1.100 милијарди долара уштеда стићи ће од мањег америчког ратног ангажмана, пре свега у Ираку и Авганистану, а предвиђа се да би се због нижих каматних стопа дуг смањио за 430 милијарди долара.

Обаминим предлозима амерички државни дуг требало би да буде смањен за четири хиљаде милијарди долара у наредних 10 година.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару