Читај ми!

Немачка опозиција тражи изборе

Након пораза либерала на покрајинским изборима, опозиционе странке у Бундестагу траже одржавање нових савезних избора. Либерали са освојених 1,8 одсто гласова нису успели да пређу цензус.

Опозиционе странке у Бундестагу, социјалдемократе и зелени, затражиле су одржавање нових савезних избора после јучерашњег пораза либерала, мање странке владајуће коалиције, на изборима за покрајински парламент града Берлина.

У гласању за Заступнички дом Берлина који има статус федералне јединице, либерали су добили само 1,8 одсто гласова, док је праг за улазак у парламент пет одсто.

На савезним изборима 2009. године либерали су освојили 14,6 одсто гласова што је омогућило коалицију са Хришћанско-демократском унијом канцеларке Ангеле Меркел.

Секретар социјалдемократске посланичке фракције у Бундестагу Томас Оперман је после пораза либерала оценио да та странка "мора да увиди да није способна за власт" и да би зато "требало да напусти владу и ослободи пут за нове савезне изборе".

Сличан захтев изнео је и секретар фракције Зелених у Бундестагу Фолкер Бек оцењујући да би владајућа коалиција требало да обезбеди услове за нове савезне изборе.

Уочи избора у Берлину водећи либерални политичари су покушали да, критикујући стање у еврозони, поправе своју популарност. Тражећи да се разговара о могућности искључења Грчке из еврозоне и предностима проглашења државног банкрота у тој презадуженој земљи, либерали су се драстично удаљили од ставова канцеларке Меркел.

Међутим, та промена курса им није донела гласове. Анкете показују да либерали и на савезном нивоу месецима имају поверење мање од пет одсто бирача.

Ако би савезни избори били сада, ЦДУ Ангеле Меркел и либерали не би ни у којем случају могли да остану на власти, док би коалиција Социјалдемократске партије Немачке (СПД) и Зелених однела убедљиву победу.

Социјалдемократе су на јучершњим изборима освојиле скоро 30 одсто гласова, ЦДУ око 23, партија Зелени око 18 одсто, партија Левица 11 одсто, а нови члан берлинског парламента биће Пиратска партија са око 8,5 одсто гласова.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару