Бољшевици, њет?

Руска организација "Повратак", блиска Московској патријаршији, незадовољна је што московске улице и даље носе комунистичке називе и захтева њихово преименовање. "Повратак" инсистира да улице носе "предреволуционарне" или неке савремене називе.

Организација "Повратак", блиска Московској патријаршији захтева да се што пре измене називи 73 улице, тргова и метро станица јер носе револуционарне или комунистичке називе, преноси Верска информативна агенција.

"Повратак", који је основан 2006. године и који се брине о "очувању традиције", сматра да улицама треба вратити "предреволуционарни" назив, или им дати неки "савремени".

Многе улице носе имена најближих сарадника Лењина и Стаљина, одговорних за државни терор и гулаге, сматра "Повратак".

У Русији још увек има 5.600 улица које носе име Лењина, 8.400  које носе назив "Совјетска", 7.000 "Октобарска", 1.450 "Карла Маркса", 1.115 "Осми март", 5.000 "Комсомољскаја", 990 "Комунистичка", док 630 носи назив "Револуционарна".

Представник патријаршије је затражио измену "бољшевистичких топонима" јер је, како је навео, именима комунистичког покрета место у "музеју совјетског режима".

"Повратку" смета и име Петра Војкова, учесника у убиству цара, који је у време Лењина био дипломата. Војкова су убили руски емигранти 1927. у Варшави, а сахрањен је у зидинама Кремља.

Улице још увек носе имена и Кедрова, Атабекова, Дибенка, Красина, и других "великани бољшевизма", "чекиста", који су наложили масовна убиства.

Православне Московљане посебно вређа то да једна метро станица, саграђена 1964, као и једна улица, носе име Војкова. Она треба да се зове "Столипинска", захтева "Повратак".

Комунистичка партија Русије и Савез комунистичке омладине Русије најоштрије се противе промени назива топонима, док московске власти нису претерано заинтересоване да се баве овом темом, с обзиром да је комисија за преименовања, која је основана 1990. године, није заседала три године. 

У међувремену православни Московљани налазе различите начине да појачају утицај религије, после деценијског комунистичког шињела.  

Власник комапније "Руско млеко" Василије Бојко-Велики, који се представља као "православни бизнисмен", запошљава искључиво вернике.

Радници "Руског млека" морају да посте и редовно се причешћују, док власник њихове компаније непрестано мења назив улице у којој ради, па је крај табле "Децембарска улица", која носи назив по устанку у Москви 1905. године, ставио натпис "Улица Вагањковскаја", заштитивши га металном решетком.

Градске власти овакве поступке сматрају самовољним. 

У Новгороду су се становници побунили против преименовања улице Карла Маркса, не желе да то буде "Воскресенски булевар". Ипак је назив измењен.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару