Читај ми!

Деценија од напада на САД

Минутом ћутања у Њујорку и Вашингтону, почело обележавање десете годишњице терористичких напада Ал Каиде на те градове. Као и ранијих година, биће прочитана имена готово 3.000 погинулих у четири напада.

Десет година после напада на Њујорк и Вашингтон, Америка се сећа својих жртава. Минутом ћутања у Њујорку у 8.46 и 9.03 по локалном времену, обележени су моменти када су два авиона ударила у куле близнакиње Светског трговинског центра. Грађани Вашингтона минутом ћутања у 9.37 обележили су тренутак када је трећи, од четири отета авиона, ударио у Пентагон.

Церемонију у Њујорку отворио је градоначелник Мајкл Блумберг, који је поручио да се не може заборавити шта се на том месту десило, али да се треба окренути генерацији деце оних који су тада изгубили животе.

Почаст жртвама одали су и председник Барак Обама, као и Џорџ Буш који је у време напада био председник САД.

На церемонији који се одржава на месту где се налазио Светски трговински центар, а где је данас отворен меморијал "11. септембар", као и ранијих година, Њујорчани читају имена свих настрадалих.

Меморијални центар простире се на три хектара и састоји од два базена са каскадама, постављена тачно на "нултој тачки", месту где су се уздизале куле близнакиње, а имена свих погинулих биће угравирана.

Меморијални трг биће отворен за јавност 12. септембра, док се музеј отвара наредне године.

Почела је и градња новог Светског трговинског центра, којим ће доминирати један облакодер, "Кула један", која ће кад буде завршена, 2013. године, бити највиша зграда у САД.

Заједно са антеном биће висока 541 метар, или симболичних 1.776 стопа - Сједињене Америчке Државе су прогласиле независност 1776. године.

Годишњица напада обележава се и у свету. У знак сећања на жртве, на тргу Трокадеро у Паризу, преко пута Ајфелове куле биће подигнута огромна реплика кула близнакиња из Њујорка. На римском Колосеуму у 20 часова биће искључена светла.

Комеморација жртвама биће одржана и у Берлину, у присуству немачке канцеларке Ангеле Меркел.

У серији самоубилачких терористичких напада, извршених 11. септембра 2001. године, погинуло је готово 3.000 људи, међу којима је било држављана 86 земаља света.

Два отета авиона ударила су у Светски трговински центар у Њујорку, трећи у зграду Пентагона у Вашингтону, док је четврти после интервенције путника пао у Пенсилванији. Претпоставља се да је тај авион, такође, требало да удари на једну од зграда у Вашингтону. 

После напада, два торња висине 410 метара у њујоршкој пословној четврти Менхетн су потпуно срушена, док је зграда Пентагона знатно оштећена.

Амерички председник ће, на годишњицу напада, обићи сва три места трагедије - у Њујорку, Вашингтону и Шенксвилу у Пенсилванији.

Оптуживши Осаму Бин Ладена, вођу исламских екстремиста који се крио у Авганистану, за организовање напада, САД су 7. октобра почеле бомбардовање Авганистана.

Обама: Америка је данас јача

Амерички председник Барак Обама оценио је да је САД, десет година после напада Ал Каиде, постао јачи и да ће Американци наставити даље, упркос новим претњама њиховој безбедности.

"Захваљујући неуморним напорима нашег војног особља и обавештајних служби, снага реда и органа унутрашње безбедности, не би требало да буде дилеме - Америка је данас јача, а Ал Каида је на путу пораза", рекао је Обама у својој недељној радио поруци нацији.

Ипак, додаје Обама, терористи настављају да планирају нападе на САД, због чега се мора остати на опрезу.

"Чинимо све што је у нашој моћи да бисмо заштитили наш народ, и без обзира шта нам се нађе на путу, као отпорна нација, наставићемо даље", истакао је Обама, додавши да је правда коначно задовољена тиме што је убијен Осама Бин Ладен.

"Желели су да нас увуку у бескрајне ратове, да ослабе нашу снагу и поуздање као нације. Али, иако не престаје наш притисак на Ал Каиду, окончавамо рат у Ираку и почињемо да враћамо трупе из Авганистана, јер после тешке деценије рата, време је за изградњу нације код куће", поручио је Обама.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару