Читај ми!

Почело суђење Шираку

Пред судом у Паризу почело суђење бившем председнику Француске Жаку Шираку. Некадашњи шеф државе, оптужен за проневеру државних фондова, због здравствених проблема није се појавио у судници. Уколико буде проглашен кривим, Шираку прети 10 година затвора и новчана казна од 150.000 евра.

Суђење бившем председнику Француске Жаку Шираку због проневере државних фондова почело је, уз одобрење суда у Паризу, у његовом одсуству. 

Ширак (78), први бивши председник Француске који се после Другог светског рата нашао на оптуженичкој клупи, изјавио је у петак да због здравственог стања није у могућности да присуствује судском процесу, али није тражио одлагање, већ је само замолио судију Доминика Пота да дозволи да га заступају адвокати.

Ширак је, како је пренео тај лист, приликом појављивања у јавности у последње време деловао физички и психички исцрпљено.

Дневник Монд је известио да је Ширак "у толико лошем стању да неће бити способан да одговара на питања о прошлим догађајима".

Зет бившег председника, Фредерик Сала-Бару рекао је да се Шираково здравствено стање погоршало последњих месеци и да се он више не сећа скоро ничега.

Ширакова супруга Бернадет одбацила је наводе да му је дијагностикована Алцхајмерова болест.

Оптужбе за проневеру јавних фондова

Бивши шеф државе оптужен је за проневеру јавних фондова у периоду 1977. до 1995. године, када је био градоначелник Париза. Оптужница га терети да је члановима своје партије "Окупљање за Републику" исплаћивао новац за фиктивна радна места.

Док је био председник Француске, од 1995. до 2007. године, уживао је имунитет од кривичног гоњења, тако да му је суђење почело тек у марту ове године, после 11 година упорног рада правосуђа.

Његови адвокати су, међутим, у марту успели да издејствују одлагање суђења уз образложење да поједине тачке оптужнице нису у складу са уставом, што је Апелациони суд касније одбацио.

Ширак је својевремено био повезиван с низом корупционашких скандала, али никада није био осуђен.

Он је први шеф државе коме се у Француској суди откад је маршал Филип Петен, лидер колаборационистичког режима за време Другог светског рата, по завршетку рата осуђен због издаје.

Уколико буде проглашен кривим, Ширак би могао да буде осуђен на 10 година затвора и новчану казну од 150.000 евра.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 20. август 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару