Читај ми!

Сукоби пред суђење Мубараку

Присталице и противници бившег египатског председника Хоснија Мубарака сукобили су се у покушају да уђу на суђење Мубараку, једном његовом министру и четворици синова. Снаге реда раздвајају и тимове оптужбе и одбране у судници.

Суђење свргнутом председнику Египта Хоснију Мубараку настављено је данас у Каиру.

Непосредно пред почетак суђења бившем египатском премијеру Хоснију Мубараку, сукобиле су се присталице и противници бившег режима.

Више стотина чланова породица погинулих и демонстранти покушали су да се пробију кроз главну капију и уђу у судницу и кратко се сукобили са полицијом.

Полиција је ухапсила 12 особа које су учествовале у сукобу.

Ал џазира наводи да је суђење било прекинуто свега 40 минута од почетка, да би се снаге реда распоредиле у судници између тимова адвоката и одбране, како би спречиле њихов окршај.

На снимцима се виде демонстранти који су бацали каменице и полиција која растерује демонстранте.

Чланови породица жртава, незадовољни што је суд забранио пренос суђења Мубараку, жалили су се што им поново није дозвољено да присуствују саслушању.

Демонстранти су носили слике погинулих у масовним протестима који су довели до свргавања Мубарака, после скоро 30 година владавине, док су неки палили његове слике.

Пред судом у Каиру настављено је суђење Мубараку (83), његовим синовима и министру унутрашњих послова, а пред судију први пут излазе четворица високих званичника ранијег режима.

Због заштите сведока, неће бити телевизијског преноса. На данашњем саслушању изводе се докази о одговорности свргнутог председника за убиства демонстраната током побуне против Мубараковог режима у јануару и фебруару, када је убијено око 850 људи.

Ројтерс наводи да је високи полицијски званичник данас негирао на суђењу да је полиција користила аутоматско оружје против демонстраната.

Суд треба да установи да ли је наређење за отварање ватре на демонстранте издало министарство полиције или је у то био умешан и Мубарак.

Уколико буде проглашен кривим за убиства, Мубарак би могао да буде осуђен на смртну казну.

На првом рочишту, бивши египатски председник негирао је оптужбе да је наредио убијање побуњеника. 

Ово историјско суђење почело је 3. августа пред казненим судом на периферији Каира, јединим који има мандат да суди бившем шефу државе. Друго саслушање одржано је 15. августа.

Мубарак је, после три деценије на власти, под притиском масовних демонстрација, 11. фебруара напустио власт.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 20. август 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару